Direktlänk till inlägg 1 april 2012
De här små bakverken ser mer avancerade ut än vad de egentligen är.
Tänkte mig att de hade varit perfekta till studentskivan som vi ska ha framöver i år men vi får se. Det kommer kanske att vara ett komplement till andra bakverk. Jag kan inte tänka mig att det endast bli en sorts bakverk. Det har jag aldrig serverat tror jag. Hihi...
Dehär skapelserna går att frysa in, dock inte med mockagrädden utan endast underdelarna. Så med andra ord bra för den som vill planera.
Du får ut ungefär 8 bakelser på nedanstående recept.
Ugn: 175 grader C.
100 gram mandelmassa
2 ägg
50 gram mandlar
50 gram mörk choklad (70%)
3/4 dl strösocker
2 krm salt
smör
Kanderat mandelhack
25 gram mandlar
2 msk strösocker
1 msk vatten
ev riven mörk choklad (25 gram)
Mockagrädde
2 dl vispgrädde
2,5 msk kallt expressokaffe eller riktigt starkt kaffe
1,5 msk kakao
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
Grovriv mandelmssan.
Separera äggulor och äggvitor.
Vispa ihop mandelmassan med äggulorna.
Hacka mandlarna och mandeln fint och rör ner i mandelmassesmeten.
Vispa äggvitorna i en ren skål till ett fast skum. Tillsätt sockret lite i taget medan du vispar och fortsätt vispa till en blank maräng. Vänd försiktigt ner marängen i smeten med mandelmassa.
Smörj 8 formar i en muffinsplåt och lägg en bit bakplåtspapper i bottnen. Har du ingen muffinsplåt kan du även baka bakelserna i dubbla (för stabiliteten) stora muffinsformar.
Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen ca 25-30 minuter eller tills bakelserna börjar kännas fasta när du trycker på dem försiktigt.
Låt svalna i formarna och lossa dem försiktigt med en vass kniv.
Mandelhacket:
Rosta mandlarna i en het, torr panna. Sänk till medelvärme och tillsätt socker och vatten.
Rör om i pannan med en träspatel tills sockret karamelliserats kring nötterna och de är frostade. Häll ut på skärbräda och låt svalna.
Hacka dem grovt.
Mockagrädde:
Vispa grädden fluffig och blanda ner det kalla kaffet.
Vänd ner kakao och socker.
fördela grädden över bakelserna och toppa med mandelhacket och riven choklad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 | 7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
|||||||||
|
För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.