Direktlänk till inlägg 31 mars 2012
Bosnisk kaka
Det roliga med det här receptet när jag fick det var att allt var beskrivet i matskedar. 13 matskedar socker, 13 matskedar mjölk, 13 matskedar olja.......... så jag mätte upp hur mycket det blev i deciliter. Första gången jag bakade den så körde jag med att räkna matskedar vilket ledde till att jag blev störd och helt plötsligt var jag uppe i 18 matskedar. Not good! Hihi...
Tack snälla Danira för att du delade med dig av detta receptet. Bakade den till Alice kalas och skickade med en bit till svärmor som tyckte denna var godast av de två olika sorter jag sände henne.
Fyllningen ska egentligen vara nyponsylt vilket är svårt att få tag på här i Sverige. Men jag har provat med jordgubbssylt en gång och det gick också bra. Egentligen är det en helt vanlig tårta som blir lite annorlunda om man får tag på nyponsylt.
I välsorterade mataffärer finns balkanutbud och då kan man få tag på nyponmarmelad. Späd ut den något så får du din sylt.
Ugn: 175 grader C
Ingredienser:
5 ägg
2 dl strösocker
2 dl mjölk
2 dl olja
3 msk kakao
4 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
Blanda ägg och socker poröst. Sedan tillsätter du mjölk, olja, kakao och bakpulver. Rör om och sist tillsätts mjölet.
Smörj och bröda en springform ca 20 cm i diameter.
Grädda i 175 grader C i ca 20-25 minuter. Känn med sticka. Låt svalna. Dela den på mitten.
Fyllning:
4-5 dl grädde
200 gram blockchoklad smält
Nyponsylt
Vispa grädden. Mellan kakbottnarna breder du sylten, smält choklad och vispad grädde.
Detta lager kan du även fylla med hackad mörk choklad om du så vill.
Bred choklad blandat med vispgrädde överst och strö över hackad choklad som garnering.
Obs! Se till att chokladen inte är för varm när den blandas med grädden. Då skär det sig.
Denhär kakan står till höger i bakre raden.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 | ||||
|
För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.