mammasmat

Direktlänk till inlägg 1 januari 2012

Pestosnittar med valnötter

Av Paula Engström - 1 januari 2012 09:18

De här pestosnittar är helt underbart goda, men endast om de är dagsfärska. Att göra dem dagen innan är ingen hit. De fungerar ungefär likadant som scones dagen efter. Talar av egen erfarenhet. Om man kan frysa dem? Det har jag ingen aning om men testa vettja. Det ska jag göra nästa gång jag gör dem.


Jag smakade på dem första gången när vi besökte Rute Stenugnsbageri på Gotland och då hade jag tydligen tur. Det är nämligen så att de inte finns hela tiden utan de gör en viss mängd och sedan är de slut. Allt bakas nämligen i stenugn hos dem och då gäller det att planera vad som kan bakas efter att ugnens temperatur falnar. Den värms upp med ved.

Besök gärna dem!
 
Dessa pestosnittar går utmärkt att göra hemma. De bakas rätt så stora på stenugnsbageriet men gör de i lite lagom stolek om du ska ha dem som anti pasti. Receptet är taget ur boken Café Gotland. Går att köpa på färjan över till Gotland, för det gjorde vi.


Pestosnittar med valnötter

Ugn: 210 grader C och grädda i ca 12-15 minuter.

200 g färskost (philadelphiatyp)
100 g grön pesto
50-100 g valnötter
2 dl parmesanost riven
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2-3 msk olivolja
2 tsk salt
12-14 dl vetemjöl


Rör ut jästen i en bunke tillsammans med vattnet. Tillsätt olja och salt. Rör till sist i mjölet under omrörning och arbeta degen väl. Täck med bakduk och låt jäsa ca 1 timme.
Blanda under tiden färskost med pesto.
Kavla ut degen till en 25 cm bred platta, lite tjockare än en pizza. När degen inte "fjädrar tillbaka" mer, bred ut ganska rikligt av ost- och pestoblandningen över hela degen. Vik ihop degen med tre slag. Först uppifrån till mitten, sedan nedifrån till mitten.
Vänd degrullen så att skarven kommer nedåt.
Pensla degen med olivolja.
Strö över grovhackade valnötter och riven parmesanost.
Flytta över snittarna på bakplåt och jäs under handduk 20-30 minuter.
Grädda i ca 12-15 minuter.
 
Bilden är från Rute Stenugnsbageri på Gotland.
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Paula Engström - 11 augusti 2012 10:35


Tack Cecilia Hallgren för lite tips på efterrätter som skulle vara enkla att förbereda till studentfirandet vi hade i vårt hem under vår/sommaren.Det är ju alltid knepigt när man inte har tid att stå i köket samtidigt som man ska vara trevlig och ta ...

Av Paula Engström - 10 augusti 2012 12:15


Jag är ibland väldigt lat men ändå vill jag greja lite och då ska det gå snabbt. Ja, och i detta fallet så blir man inte heller kladdig om fingrarna! Det här receptet tror jag att det är dags att du provar om du känner lika dant! ENKLA PHILADE...

Av Paula Engström - 6 april 2012 11:08


"Hittade" lite gravad lax i kylen och funderade på om inte man kunde göra en Jansson på detta. Jag är så förtjust i den "vanliga" Janssons Frestelse så varför inte prova något nytt? Men jag måste ju göra den vanliga också för den kan jag inte vara ut...

Av Paula Engström - 1 april 2012 09:04


Nu Jennie kommer det efterfrågade receptet.Det här brödet bakade jag första gången till min 30-års dag. Det är godast färskt men håller någon dag ytterligare. Går det fler dagar så är det kanon att rosta.   Egentligen bakas det på ett märkligt s...

Av Paula Engström - 1 april 2012 08:49


De här små bakverken ser mer avancerade ut än vad de egentligen är. Tänkte mig att de hade varit perfekta till studentskivan som vi ska ha framöver i år men vi får se. Det kommer kanske att vara ett komplement till andra bakverk. Jag kan inte tänka m...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012 >>>

Klocka

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Senaste inläggen

RSS

Besöksstatistik

GI recept

För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.  


Ovido - Quiz & Flashcards