Direktlänk till inlägg 1 april 2012
Den här kolapajen gjorde jag också till vår senaste tillställning. Receptet har jag fått från Josefine på jobbet. Den är ett Mecka för den sötsugna. Enkel och god dessutom.
Underbar kolapaj.
Den går bra att förbereda dagen innan. Den blir nästan ännu godare då.
Ugn: 200 grader C
Pajdeg:
100 gram smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 krm salt
Kolafyllning:
1 dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
3 tsk farinsocker
1 tsk vaniljsocker
100 gram smör
Tillbehör:
Vispad grädde och eller mörk chokladsås
Smält smöret till pajdegen. Blanda det med mjöl, socker och salt.
Arbeta ihop degen och tryck ut den tunt i en pajform.
Låt vila kallt någon timme.
Nagga sedan bottnen med en gaffel och grädda i 200 grader ca 15 minuter, tills pajen fått fin färg.
Låt svalna!
Gör under tiden kolafyllningen.
Blanda alla ingredienserna utom vaniljsocker och smör i en tjockbottnad kastrull.
Sjud sakta ca 15 minuter tills kolan bubblar tjockt och släpper kanterna.
Tillsätt vaniljsocker och smör i klickar.
Vispa slät.
Om man vill kan man i detta läge också bryta ett par bitar mörk kvalitetschoklad i och låta smälta. Jag kör utan.
Fyll pajskalet med kolasmeten och låt den svalna en eller ett par timmar i kylskåp, tills kolan inte är så rinning längre.
Servera lättvispad grädde i skål bredvid.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 | 7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
|||||||||
|
För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.