mammasmat

Direktlänk till inlägg 1 april 2012

Kolapaj

Av Paula Engström - 1 april 2012 08:39

Den här kolapajen gjorde jag också till vår senaste tillställning. Receptet har jag fått från Josefine på jobbet. Den är ett Mecka för den sötsugna. Enkel och god dessutom.

Underbar kolapaj.

Den går bra att förbereda dagen innan. Den blir nästan ännu godare då.


Ugn: 200 grader C


Pajdeg:

100 gram smör

3 dl vetemjöl

2 msk strösocker

1 krm salt


Kolafyllning:

1 dl vispgrädde

3/4 dl strösocker

0,5 dl ljus sirap

3 tsk farinsocker

1 tsk vaniljsocker

100 gram smör


Tillbehör:

Vispad grädde och eller mörk chokladsås


Smält smöret till pajdegen. Blanda det med mjöl, socker och salt.

Arbeta ihop degen och tryck ut den tunt i en pajform.

Låt vila kallt någon timme.


Nagga sedan bottnen med en gaffel och grädda i 200 grader ca 15 minuter, tills pajen fått fin färg.

Låt svalna!

Gör under tiden kolafyllningen.

Blanda alla ingredienserna utom vaniljsocker och smör i en tjockbottnad kastrull.

Sjud sakta ca 15 minuter tills kolan bubblar tjockt och släpper kanterna.

Tillsätt vaniljsocker och smör i klickar.

Vispa slät.

Om man vill kan man i detta läge också bryta ett par bitar mörk kvalitetschoklad i och låta smälta. Jag kör utan.

Fyll pajskalet med kolasmeten och låt den svalna en eller ett par timmar i kylskåp, tills kolan inte är så rinning längre.

Servera lättvispad grädde i skål bredvid.

 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Paula Engström - 11 augusti 2012 10:35


Tack Cecilia Hallgren för lite tips på efterrätter som skulle vara enkla att förbereda till studentfirandet vi hade i vårt hem under vår/sommaren.Det är ju alltid knepigt när man inte har tid att stå i köket samtidigt som man ska vara trevlig och ta ...

Av Paula Engström - 10 augusti 2012 12:15


Jag är ibland väldigt lat men ändå vill jag greja lite och då ska det gå snabbt. Ja, och i detta fallet så blir man inte heller kladdig om fingrarna! Det här receptet tror jag att det är dags att du provar om du känner lika dant! ENKLA PHILADE...

Av Paula Engström - 6 april 2012 11:08


"Hittade" lite gravad lax i kylen och funderade på om inte man kunde göra en Jansson på detta. Jag är så förtjust i den "vanliga" Janssons Frestelse så varför inte prova något nytt? Men jag måste ju göra den vanliga också för den kan jag inte vara ut...

Av Paula Engström - 1 april 2012 09:04


Nu Jennie kommer det efterfrågade receptet.Det här brödet bakade jag första gången till min 30-års dag. Det är godast färskt men håller någon dag ytterligare. Går det fler dagar så är det kanon att rosta.   Egentligen bakas det på ett märkligt s...

Av Paula Engström - 1 april 2012 08:49


De här små bakverken ser mer avancerade ut än vad de egentligen är. Tänkte mig att de hade varit perfekta till studentskivan som vi ska ha framöver i år men vi får se. Det kommer kanske att vara ett komplement till andra bakverk. Jag kan inte tänka m...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Klocka

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Senaste inläggen

RSS

Besöksstatistik

GI recept

För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.  


Ovido - Quiz & Flashcards