mammasmat

Direktlänk till inlägg 1 april 2012

Chokladmarängtårta med salt chokladkolakräm

Av Paula Engström - 1 april 2012 08:09

Chokladmarängtårta med salt chokladkolakräm och kanderade nötter


Vid vår senaste festlighet så råkade jag titta i tidningen Mat & Vänner och då hittade jag detta receptet. Jag kunde helt enkelt inte motstå att prova den.
Problemet med mig är när jag råkar hitta något bara någon dag innan jag ska stressa med annat är att jag blir än mer stressad. Men det är nog bara att inse att jag är sådan som person. Måste ju testa och låta andra testa.
Den här var mycket chokladig i smaken. Du ska inte vara rädd för saltet, det känns inte. Våga prova!


Ugn: 150 grader C
ca. 12 portioner


Ingredienser:


Tårtbottnar:
100 gram smör (rumstempererat)

1 dl strösocker

5 äggulor

4 msk standardmjölk

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 msk kakao

0,5 tsk salt


Maräng:
5 äggvitor

1,5 dl strösocker
100 gr mörk choklad av god kvalitet (smält)
0,5 krm ättika (12%)


Kanderade nötter:
130 gr nötter (valde själv valnötter)
0,5 dl strösocker

0,5 dl vatten


Chokladkolakräm:
4 äggulor

0,5 dl strösocker

1 dl grädde

150 gr mörk choklad av god kvalitet (hackad)

0,5 msk flingsalt


Servering:

Vispad grädde





Har du ingen varmluftsugn går det utmärkt att istället baka en stor tårtbotten i en mindre långpanna, och sedan dela den färdiggräddade bottnen i två delar när du ska lägga ihop tårtan.
Bottnarna kan förberedas en dag innan.




Värm ugnen till 150 grader på varmluft.


Förbered 2 springformar (ca 23 cm i diameter) med att klä botten och sidor med bakplåtspapper. Det går enkelt om man först penslar kanterna med lite olja eller vatten.




Börja med sockerkakan:
Vispa smör och socker mjukt och smidigt.
Tillsätt ett ägg i taget under vispning och slutligen mjölken.
Blanda de torra ingredienserna och arbeta försiktigt ner dessa i smeten.
Fördela smeten i de båda springformarna och bred ut så att hela formen är täckt av smet.


Maräng:
Vispa äggvitorna och 1/3 av sockret på låg hastighet med elvisp i en ren skål.
Tillsätt ättikan och resten av sockret successivt. Öka hastigheten på elvispen så att du slutligen vispar på maxhastighet. Vispa tills marängen är vit, bland och fast.
Vänd ner den smälta chokladen (får ej vara för varm) slarvigt i marängen och fördela chokladmarängen i springformarna, ovanpå sockerkakssmeten.
Sätt in den ena formen längst ner i ugnen och den andra i mitten.


Grädda i ca 40 minuter. Byt därefter plats på formarna efter halva tiden.


Låt svalna och lossa därefter formarna försiktigt.


Täck över med bakplåtspapper om tårtbottnarna ska stå till nästa dag.




Kanderade nötter:
Rosta nötterna i en torr stekpanna med medelvärme tills de fått fin färg.


Tillsätt strösocker och vatten under omrörning. Fortsätt röra tills sockret stelnat kring nötterna och all vätska är borta.


Omrörningen går enklast med en träspatel eller träslev.


Låt nötterna svalna.


Hacka dem sedan grovt.




Chokladkolakräm:


Blanda äggulor, grädde och strösocker i en tjockbottnad kastrull.


Hetta upp på svag värme och under omrörning tills krämen börjar sjuda, tjockna och bli blank.


Ta bort krämen från plattan och rör ner den hackade chokladen.


Rör om tills chokladen är helt smält och vänd slutligen ner flingsaltet.


Låt svalna.




Ihopsättning/Servering:


Vispa grädden fluffig.


Lägg den ena tårtbottnen på ett fat.


Bred chokladkolakräm över bottnen och toppa med hälften av den vispade grädden.


Lägg på den andra tårtbottnen och fördela resten av grädden på toppen.


Toppa med kanderade nötter.


Tårtan kan serveras genast eller inom de närmasta 6-8 timmarna. Den är då lägg och marängig. Får den stå en dag eller fler blir den lite mer kompakt och härligt seg.


Det låter som om det är mycket jobb men så är det inte. Faktiskt rätt enkel att göra. Lycka till.
 


 





 
 
Ingen bild

Yasmina

28 april 2012 15:50

Hej! :) Det ska stå äggvitor på marängen istället för äggulor :) Jättefin tårta.

Paula Engström

10 augusti 2012 08:37

Tack raring! Nisse har varit framme nu igen! ;)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Paula Engström - 11 augusti 2012 10:35


Tack Cecilia Hallgren för lite tips på efterrätter som skulle vara enkla att förbereda till studentfirandet vi hade i vårt hem under vår/sommaren.Det är ju alltid knepigt när man inte har tid att stå i köket samtidigt som man ska vara trevlig och ta ...

Av Paula Engström - 10 augusti 2012 12:15


Jag är ibland väldigt lat men ändå vill jag greja lite och då ska det gå snabbt. Ja, och i detta fallet så blir man inte heller kladdig om fingrarna! Det här receptet tror jag att det är dags att du provar om du känner lika dant! ENKLA PHILADE...

Av Paula Engström - 6 april 2012 11:08


"Hittade" lite gravad lax i kylen och funderade på om inte man kunde göra en Jansson på detta. Jag är så förtjust i den "vanliga" Janssons Frestelse så varför inte prova något nytt? Men jag måste ju göra den vanliga också för den kan jag inte vara ut...

Av Paula Engström - 1 april 2012 09:04


Nu Jennie kommer det efterfrågade receptet.Det här brödet bakade jag första gången till min 30-års dag. Det är godast färskt men håller någon dag ytterligare. Går det fler dagar så är det kanon att rosta.   Egentligen bakas det på ett märkligt s...

Av Paula Engström - 1 april 2012 08:49


De här små bakverken ser mer avancerade ut än vad de egentligen är. Tänkte mig att de hade varit perfekta till studentskivan som vi ska ha framöver i år men vi får se. Det kommer kanske att vara ett komplement till andra bakverk. Jag kan inte tänka m...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Klocka

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Senaste inläggen

RSS

Besöksstatistik

GI recept

För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.  


Ovido - Quiz & Flashcards