Direktlänk till inlägg 1 april 2012
Chokladmarängtårta med salt chokladkolakräm och kanderade nötter
Vid vår senaste festlighet så råkade jag titta i tidningen Mat & Vänner och då hittade jag detta receptet. Jag kunde helt enkelt inte motstå att prova den.
Problemet med mig är när jag råkar hitta något bara någon dag innan jag ska stressa med annat är att jag blir än mer stressad. Men det är nog bara att inse att jag är sådan som person. Måste ju testa och låta andra testa.
Den här var mycket chokladig i smaken. Du ska inte vara rädd för saltet, det känns inte. Våga prova!
Ugn: 150 grader C
ca. 12 portioner
Ingredienser:
Tårtbottnar:
100 gram smör (rumstempererat)
1 dl strösocker
5 äggulor
4 msk standardmjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
0,5 tsk salt
Maräng:
5 äggvitor
1,5 dl strösocker
100 gr mörk choklad av god kvalitet (smält)
0,5 krm ättika (12%)
Kanderade nötter:
130 gr nötter (valde själv valnötter)
0,5 dl strösocker
0,5 dl vatten
Chokladkolakräm:
4 äggulor
0,5 dl strösocker
1 dl grädde
150 gr mörk choklad av god kvalitet (hackad)
0,5 msk flingsalt
Servering:
Vispad grädde
Har du ingen varmluftsugn går det utmärkt att istället baka en stor tårtbotten i en mindre långpanna, och sedan dela den färdiggräddade bottnen i två delar när du ska lägga ihop tårtan.
Bottnarna kan förberedas en dag innan.
Värm ugnen till 150 grader på varmluft.
Förbered 2 springformar (ca 23 cm i diameter) med att klä botten och sidor med bakplåtspapper. Det går enkelt om man först penslar kanterna med lite olja eller vatten.
Börja med sockerkakan:
Vispa smör och socker mjukt och smidigt.
Tillsätt ett ägg i taget under vispning och slutligen mjölken.
Blanda de torra ingredienserna och arbeta försiktigt ner dessa i smeten.
Fördela smeten i de båda springformarna och bred ut så att hela formen är täckt av smet.
Maräng:
Vispa äggvitorna och 1/3 av sockret på låg hastighet med elvisp i en ren skål.
Tillsätt ättikan och resten av sockret successivt. Öka hastigheten på elvispen så att du slutligen vispar på maxhastighet. Vispa tills marängen är vit, bland och fast.
Vänd ner den smälta chokladen (får ej vara för varm) slarvigt i marängen och fördela chokladmarängen i springformarna, ovanpå sockerkakssmeten.
Sätt in den ena formen längst ner i ugnen och den andra i mitten.
Grädda i ca 40 minuter. Byt därefter plats på formarna efter halva tiden.
Låt svalna och lossa därefter formarna försiktigt.
Täck över med bakplåtspapper om tårtbottnarna ska stå till nästa dag.
Kanderade nötter:
Rosta nötterna i en torr stekpanna med medelvärme tills de fått fin färg.
Tillsätt strösocker och vatten under omrörning. Fortsätt röra tills sockret stelnat kring nötterna och all vätska är borta.
Omrörningen går enklast med en träspatel eller träslev.
Låt nötterna svalna.
Hacka dem sedan grovt.
Chokladkolakräm:
Blanda äggulor, grädde och strösocker i en tjockbottnad kastrull.
Hetta upp på svag värme och under omrörning tills krämen börjar sjuda, tjockna och bli blank.
Ta bort krämen från plattan och rör ner den hackade chokladen.
Rör om tills chokladen är helt smält och vänd slutligen ner flingsaltet.
Låt svalna.
Ihopsättning/Servering:
Vispa grädden fluffig.
Lägg den ena tårtbottnen på ett fat.
Bred chokladkolakräm över bottnen och toppa med hälften av den vispade grädden.
Lägg på den andra tårtbottnen och fördela resten av grädden på toppen.
Toppa med kanderade nötter.
Tårtan kan serveras genast eller inom de närmasta 6-8 timmarna. Den är då lägg och marängig. Får den stå en dag eller fler blir den lite mer kompakt och härligt seg.
Det låter som om det är mycket jobb men så är det inte. Faktiskt rätt enkel att göra. Lycka till.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 | 7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
|||||||||
|
För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.