Direktlänk till inlägg 1 januari 2012
Det här receptet är troligen plockat från Allt om Mat för några år sedan. En underbar tidning förresten.
Det är inte alla som tycker om salt. Om du är osäker så gör första satsen med endast 1-2 msk flingsalt. Den är så god att den är värd att prova i alla fall.
Tips! Om du inte har någon temperaturmätare så skaffa en. Hur bra som helst att ha och behöver inte kosta en förmögenhet.
Ps. På bilderna har jag strött över flingsalt eftersom jag glömde blanda ner det i smeten. Nästa omgång jag gjorde kom jag ihåg det. Alltid en tröst. Ds. ;)
Chokladkola med flingsalt
2 dl vispgrädde
3,5 dl strösocker
2 dl honung
200 gram mörk choklad (70%)
2-3 msk flingsalt
Koka grädde, socker och honung under omrörning till 120 grader C.
Finhacka chokladen och rör ner den i smeten.
Koka upp igen tills temperaturen är 127 grader C.
Ta kastrullen från värmen och rör ner saltet.
Häll smeten i bakplåtspappersklädd form ca 20x30 cm.
Skär kolan i önskad storlek. 1x1 cm förslagsvis.
Packa in de färdigskurna bitarna i bakplåtspapper.
(Tips! Se efter i affären om det inte finns smörgåsmellanläggs papper där. De är i lagom storlek och kostar inte mycket. Jag köpte sådana och i förpackningen låg 500 stycken och det kostade 15 kronor)
Förvara kolorna torrt i plåtburk.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 | 8 | |||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|
För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.