Direktlänk till inlägg 8 maj 2011
Den här goda kakan är en blandning mellan mazarin och rabarberkaka och naturligtvis passade jag på att göra den just nu när jag gjort min första rabarberskörd för året.
Ugn: 200 grader C
Botten:
3 dl vetemjöl
3 msk strösocker
125 gram kallt smör
2 msk pressad citron
Fyllning:
350 gram rabarber
200 gram mandelmassa
100 gram rumsvarmt smör
1 citron, rivet skal
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Glasyr:
1 dl florsocker
ca 1 msk vatten
Bottnen:
Blanda mjöl och socker i matberedare. Tillsätt smöret i kuber. Mixa ihop till en smulig massa. Tillsätt citronsaften och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en osmord liten långpanna ca 20x30 cm. Nagga pajbottnen med en gaffel. Låt vila i kylen ca 30 minuter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
Fyllning:
Ansa och strimla rabarbern. Riv mandelmassan. Vispa ihop mandelmassa, smör och citronskal. Vispa i äggen ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner i smeten. Häll smeten i det förgräddade pajskalet. Fördela rabarbern i smeten.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter. Känn med en provsticka att kakan är genomgräddad. Låt kakan kallna.
Glasyr:
Blanda florsocker med vatten till en glasyr. Ringla glasyren över kakan strax före servering och skär den i bitar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 | 7 |
8 | |||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 | |||
16 |
17 |
18 | 19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|
För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.