Direktlänk till inlägg 3 april 2011
Härligt med människor som vågar prova olika rätter. Stora kramar till klanen Engström som varit mina försökskaniner under helgen.
För att vara på säkra sidan (fall någon inte tycker om en viss rätt) hade jag lagat till potatisgratäng och fläskytterfilé med sky och kapris. Förra gången jag gjorde filé med sky och kapris hade jag fläskfilé. Testade nu fläskytterfilé istället. Min åsikt är att fläskfilé är klart godare men man tager vad man haver.
Om man nu talade sanning om maten så var det gott. Jag tyckte det också. Måste bara påpeka att man är försiktig med hagel i vildanden så man inte biter sönder någon tand. Kolla igenom köttet ordentligt men tala gärna om för gäster för hagel är inte stort. Jag menar ifall man missar någon som ligger kvar i köttet.
Det är svårt att få tag på färsk svamp vissa delar av året. Men jag gjorde det enkelt för mig och köpte torkad Italiensk kantarell. Frusen fungerar utmärkt, nästan bättre, anser jag. På respektive förpackning finns instruktioner på hur man handhar kantarellerna innan man använder dem i matlagning.
Nu till receptet på vildandbröst och risotton.
4 personer.
600 gram vildand
300 gram avorioris
100 gram västerbottenost
1 st scharlottenlök
1 st vitlöksklyfta
150 gram färska kantareller
1 liter hönsbuljong
2 dl vermouth
2msk hackad bladpersilja
Finhacka löken och vitlöken. Fräs tillsammans med riset i några minuter i lite olivolja och smör tills riset blir nästan genomskinligt. Tillsätt vermouth och låt koka in.
Häll på biljongen så det täcker riset och småkoka i ca 15 minuter. Rör med jämna mellanrum och späd eventuellt med mer buljong.
När riset fortfarande har en liten kärna, dra av kastrullen och lägg på lock.
Fräs kantarellerna, salta och peppra. Lägg dem i risotton tillsammans med örter och ost. Smaka av.
Stek andbrösten i ca 4-5 minuter på varje sida, salta och peppra. Låt sedan vila i några minuter. Tranchera brösten (betyder att du skär dem i fina skivor naturligtvis så tjocka som du vill ha dem hihi... ).
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 |
5 |
6 | 7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 | 20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 | 26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
||||
|
För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.