Direktlänk till inlägg 16 oktober 2011
Gråtande god lökpaj serverade jag ihop med andra maträtter på min dotters 18-årsdag. Ihop med den dubbelmarinerade fläskfilén som jag serverade kom den här nog lite i skymundan. Det är mer en vardagsrätt än en festrätt men jag brukar alltid slänga fram något som jag testar så får jag höra vad de säger om det. Själv tyckte jag om den men inte som festrätt utan som lunchrätt.
Ugn: 200 grader C i ca 30 minuter
Gråtande god lökpaj
Pajdeg:
350 gram bröd av typen fyra sädesslag.
50 gram smör
0,5 dl vetemjöl
Smula brödet i en matberedare. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl. Arbeta till en jämn smet.
Tryck ut pajdegen i en form ca 24cm i diameter. Helst med löstagbara kanter. Tryck ut degen även upp på kanterna.
Fyllning:
4-6 gula lökar
2 msk olivolja
0,5 dl balsamvinäger
1 tsk kummin
0,5 tsk mald muskot
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
150 gram riven ost (förslag emmenthaler + mozzarella)
1 dl färsk persilja
6 ägg
2 dl creme fraiche
Skär löken i ringar. Stek den lägg i oljan tills den mjuknar. Tillsätt balsamvinäger och kryddor. Låt puttra en stund under lock. Låt svalna något.
Blanda en del av den rivna osten i löken och häll blandningen på pajbotten.
Strö över den hackade persiljan och strö över resten av osten.
Blanda ägg med cremefraiche. Häll detta i formen.
Strö över solrosfrön. (Kan uteslutas)
In i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Servera med sallad och bröd.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 | |||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
31 |
|||||||||
|
För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.