mammasmat

Direktlänk till inlägg 16 oktober 2011

Gråtande god lökpaj

Av Paula Engström - 16 oktober 2011 07:23

Gråtande god lökpaj serverade jag ihop med andra maträtter på min dotters 18-årsdag. Ihop med den dubbelmarinerade fläskfilén som jag serverade kom den här nog lite i skymundan. Det är mer en vardagsrätt än en festrätt men jag brukar alltid slänga fram något som jag testar så får jag höra vad de säger om det. Själv tyckte jag om den men inte som festrätt utan som lunchrätt.


Ugn: 200 grader C i ca 30 minuter


Gråtande god lökpaj
Pajdeg:
350 gram bröd av typen fyra sädesslag.
50 gram smör
0,5 dl vetemjöl


Smula brödet i en matberedare. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl. Arbeta till en jämn smet.
Tryck ut pajdegen i en form ca 24cm i diameter. Helst med löstagbara kanter. Tryck ut degen även upp på kanterna.


Fyllning:
4-6 gula lökar
2 msk olivolja

0,5 dl balsamvinäger

1 tsk kummin

0,5 tsk mald muskot

2 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar
150 gram riven ost (förslag emmenthaler + mozzarella)

1 dl färsk persilja

6 ägg

2 dl creme fraiche


Skär löken i ringar. Stek den lägg i oljan tills den mjuknar. Tillsätt balsamvinäger och kryddor. Låt puttra en stund under lock. Låt svalna något.


Blanda en del av den rivna osten i löken och häll blandningen på pajbotten.
Strö över den hackade persiljan och strö över resten av osten.


Blanda ägg med cremefraiche. Häll detta i formen.
Strö över solrosfrön. (Kan uteslutas)


In i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Servera med sallad och bröd.
  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Paula Engström - 11 augusti 2012 10:35


Tack Cecilia Hallgren för lite tips på efterrätter som skulle vara enkla att förbereda till studentfirandet vi hade i vårt hem under vår/sommaren.Det är ju alltid knepigt när man inte har tid att stå i köket samtidigt som man ska vara trevlig och ta ...

Av Paula Engström - 10 augusti 2012 12:15


Jag är ibland väldigt lat men ändå vill jag greja lite och då ska det gå snabbt. Ja, och i detta fallet så blir man inte heller kladdig om fingrarna! Det här receptet tror jag att det är dags att du provar om du känner lika dant! ENKLA PHILADE...

Av Paula Engström - 6 april 2012 11:08


"Hittade" lite gravad lax i kylen och funderade på om inte man kunde göra en Jansson på detta. Jag är så förtjust i den "vanliga" Janssons Frestelse så varför inte prova något nytt? Men jag måste ju göra den vanliga också för den kan jag inte vara ut...

Av Paula Engström - 1 april 2012 09:04


Nu Jennie kommer det efterfrågade receptet.Det här brödet bakade jag första gången till min 30-års dag. Det är godast färskt men håller någon dag ytterligare. Går det fler dagar så är det kanon att rosta.   Egentligen bakas det på ett märkligt s...

Av Paula Engström - 1 april 2012 08:49


De här små bakverken ser mer avancerade ut än vad de egentligen är. Tänkte mig att de hade varit perfekta till studentskivan som vi ska ha framöver i år men vi får se. Det kommer kanske att vara ett komplement till andra bakverk. Jag kan inte tänka m...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Klocka

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Senaste inläggen

RSS

Besöksstatistik

GI recept

För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.  


Ovido - Quiz & Flashcards