Direktlänk till inlägg 30 juli 2011
Kärt barn har många namn. Första gången jag fick smaka på dem var hos "tant" Inger. Vår "extra" mamma en gång i tiden. De var himmelskt goda tyckte vi barn. Tack Inger!
När jag har tid så gör jag dessa Skrabbelucker till mina barn som älskar dem. Jag vet att det är många som har receptet på dem men eftersom min dotter ska använda min bloggplats till att hämta mammas recept på så lägger jag in även dessa.
Läste lite om just "Skrabbisar" på Wikipedia och där stod såhär:
Skrabbelucker eller krabbelurer, Snoobelurer (det finns också andra benämningar), är en maträtt som är en blandning av pannkakor och sockerkaka. Skrabbeluckerna är gjorda av en smet som liknar pannkakssmet men med bakpulver i och de tillagas i plättpanna. När de är klara kan de doppas i socker och eventuellt i kanel. Det finns även en traditionell österrikisk variant med namnet Kaiserschmarren som innehåller russin och serveras med plommonkompott. Skrabbelucker påminner om vad man i Norge kallar för svelor/sveler eller lapper/lappar och det liknar i mångt och mycket även "American pancakes" där de serveras med rikligt med lönnsirap.
Jag har även hört att detta var fattig sveriges bullar när det kom främmat på besök. Om det är så, så är det roligt att det hängt kvar så pass länge hos oss.
Nu till receptet:
ca. 8 Skrabbelucker
1 ägg
1 dl socker
3 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
3/4 dl mjölk
(om du önskar ha även i 1 tsk vaniljsocker, men det brukar jag inte ha)
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver och ev. vaniljsocker och blanda detta med äggsmeten och mjölken. Blir en ganska tjock smet.
Smält smör i stekpannan på medelvärme och klicka ut smeten (ca en matsked) i pannan. De sväller rejält i pannan.
Vänd efter nån minut.
Jag brukar trycka lite lätt på "bullarna" och känna efter så att de är något stumma. Då är de klara enligt mig. Alltså inte kletiga inuti. En del önskar dem kletiga men inte vi.
Om du önskar dem sockriga så vänd dem direkt i socker när du tar dem från pannan. Hos oss gör var och en detta.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 | 30 | 31 |
|||
|
För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.