Direktlänk till inlägg 1 december 2011
Nu är det jul, här i vårt hus. Julen är kommen hoppfaderallan lej...
Stress, stress, stress. Men låt dig inte nedslås av det.
Den här hösten har varit en aning stressig känns det som men nu är jag på banan igen, lagom för julens inträde.
Först börjar jag med skurna pepparkakor. De här pepparkaksreceptet har jag fått från tant Inger för typ 100 år sedan. Jag tycker själv att de är underbart goda. Inte så starka utan helt enkelt lagom.
Skurna pepparkakor
Ugn: 200 grader C i ca 5 minuter
Dag 1
400 gram smör
2,5 dl socker
1,5 dl sirap
1,5 msk kanel, malen
1,5 msk nejlika, malen
1,5 msk ingefära, malen
2 droppar cedroolja eller rivet skal av en halv citron.
1,5 tsk bikarbonat
1 liter vetemjöl
Smör, socker och sirap värmes. Låt svalna. Blanda sedan i resten och arbeta.
Ställ degen att vila till nästa dag.
Dag 2
Rulla degen till rullar som du ställer in i frysen 1 timme ungefär. De ska vara lagom hårda så du lätt skär dem i tunna skivor. Dessa skivor läggs på bakplåt utan bakplåtspapper. Plåten behöver heller inte smörjas.
Ställ plåten mitt i ugnen ca 5 minuter på 200 graders värme.
Lycka till.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 | 11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|
För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.