mammasmat

Direktlänk till inlägg 1 december 2011

Struvor

Av Paula Engström - 1 december 2011 18:07

En struva är ett bakverk, en flottyrkokt kaka som i regel bakas på struvjärn. Före oljekokningen doppas struvjärnet i en smetblandning.
Mjöd och struvor är, liksom majvippor, ett fast inslag i vårfirandet på Första maj i Finland. I Sverige äts den mest till julfirandet.

Min kära arbetskamrat Åsa gav mig en kommentar idag om att hon inte trodde att det var någon som längre gjorde struvor. Hennes gamla mormor (tror jag det var) gjorde sådana. Men det finns nog ett fåtal som fortfarande gör det. Om inte annat tycker jag att ni köper er ett järn och sätter igång med en trevlig tradition att just baka struvor. Hela familjen kan vara med på ett hörn för det tar tid att baka dem. Så sätt inte igång när du har ont om just tid.

Jag brukar göra dubbel sats av nedanstående smet men för all del börja med en enkel sats för du får ut många struvor på bara det. Min dubbla sats tog mig ungefär 3 timmar att baka ut och då slängde jag ändå ut det sista i slasken.
Ett järn köper man i välsorterade hushållsaffärer eller mataffärer. Sedan använder jag en fritös för att kunna hålla temperaturen så väl som möjligt och känna mig något så när säker på att inte bränna ner hela huset ifall jag har för hög värme på oljan.
Nehe, nu kör vi!

1,5 dl mjöl

1,5 dl mjölk

1-2 ägg

1 tsk socker

0,5 tsk salt

2 msk Porter (eller vanlig öl)


Rör ut mjölet jämnt i mjölken. Rör i ägg, socker, salt samt porter.
Portern gör struvorna otroligt lätta och porösa och fina i smaken.

Värm frityrolja eller kokosfett i en liten gryta till 180 grader C.
Värm långsamt.
Värm järnet något innan du doppar den i smeten. OBS du ska inte doppa hela järnet i smeten utan låta en liten bit av överkanten vara bar, annars är det svårt att få loss struvan.

Fritera struvan gyllengul. Låt den rinna av på hushållspapper och doppa den i strösocker.

I Finland använder man florsocker som topping.
Lycka till.
  

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Paula Engström - 11 augusti 2012 10:35


Tack Cecilia Hallgren för lite tips på efterrätter som skulle vara enkla att förbereda till studentfirandet vi hade i vårt hem under vår/sommaren.Det är ju alltid knepigt när man inte har tid att stå i köket samtidigt som man ska vara trevlig och ta ...

Av Paula Engström - 10 augusti 2012 12:15


Jag är ibland väldigt lat men ändå vill jag greja lite och då ska det gå snabbt. Ja, och i detta fallet så blir man inte heller kladdig om fingrarna! Det här receptet tror jag att det är dags att du provar om du känner lika dant! ENKLA PHILADE...

Av Paula Engström - 6 april 2012 11:08


"Hittade" lite gravad lax i kylen och funderade på om inte man kunde göra en Jansson på detta. Jag är så förtjust i den "vanliga" Janssons Frestelse så varför inte prova något nytt? Men jag måste ju göra den vanliga också för den kan jag inte vara ut...

Av Paula Engström - 1 april 2012 09:04


Nu Jennie kommer det efterfrågade receptet.Det här brödet bakade jag första gången till min 30-års dag. Det är godast färskt men håller någon dag ytterligare. Går det fler dagar så är det kanon att rosta.   Egentligen bakas det på ett märkligt s...

Av Paula Engström - 1 april 2012 08:49


De här små bakverken ser mer avancerade ut än vad de egentligen är. Tänkte mig att de hade varit perfekta till studentskivan som vi ska ha framöver i år men vi får se. Det kommer kanske att vara ett komplement till andra bakverk. Jag kan inte tänka m...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Klocka

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Senaste inläggen

RSS

Besöksstatistik

GI recept

För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.  


Ovido - Quiz & Flashcards