mammasmat

Direktlänk till inlägg 10 december 2011

Kålrotslåda - Lanttulaatikko

Av Paula Engström - 10 december 2011 08:54

Den här kålrotslådan äts i samband med julfirandet i finland. Själv tycker jag att den egentligen skulle kunna ätas året runt för den smakar lite som svenskarnas rotmos. Varför inte ta och prova något annorlunda varje år till ditt julbord. På så sätt berikar du dig själv med smakupplevelser. Jag tänker nog ta och googla lite på andra länders julmat och se vad de har att erbjuda mig.

Det finns många recept på kålrotslåda. De flesta innehåller inte potatis men jag som inte tycker om den skarpa smaken på enbart kålrot, blandar gärna i lite potatis i mina lådor.


Men nu till receptet.
Ugn: 150-175 grader C.

ca 1 kg kålrot
200 gr potatis

50 gram smör
1 dl skorpmjöl
4 dl grädde

1/4 tsk mald muskot

1/4 tsk mald vitpeppar

1 tsk salt

2 msk sirap

ev. skorpmjöl till ytan

Skala och skär kålrot/potatis i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
Mosa detta och tillsätt smöret. Vispa det luftigt.
Blötlägg skorpmjöl i grädde och tillsätt senare kryddor, grädde och sirapen.

Häll blandningen i smörade formar. Häll inte fullt då det sväller något i ugnen. Det går åt ungefär 3-4 st 1,5 liters formar.
Sätt ugnen på 175 grader och in med formarna i ca 1 timme. Efter det sänker du värmen till 150 grader och gräddar ytterligare 30 minuter.

Om du önskar en knaprigare yta så strö även över lite smörklickar och skorpmjöl.
 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Paula Engström - 11 augusti 2012 10:35


Tack Cecilia Hallgren för lite tips på efterrätter som skulle vara enkla att förbereda till studentfirandet vi hade i vårt hem under vår/sommaren.Det är ju alltid knepigt när man inte har tid att stå i köket samtidigt som man ska vara trevlig och ta ...

Av Paula Engström - 10 augusti 2012 12:15


Jag är ibland väldigt lat men ändå vill jag greja lite och då ska det gå snabbt. Ja, och i detta fallet så blir man inte heller kladdig om fingrarna! Det här receptet tror jag att det är dags att du provar om du känner lika dant! ENKLA PHILADE...

Av Paula Engström - 6 april 2012 11:08


"Hittade" lite gravad lax i kylen och funderade på om inte man kunde göra en Jansson på detta. Jag är så förtjust i den "vanliga" Janssons Frestelse så varför inte prova något nytt? Men jag måste ju göra den vanliga också för den kan jag inte vara ut...

Av Paula Engström - 1 april 2012 09:04


Nu Jennie kommer det efterfrågade receptet.Det här brödet bakade jag första gången till min 30-års dag. Det är godast färskt men håller någon dag ytterligare. Går det fler dagar så är det kanon att rosta.   Egentligen bakas det på ett märkligt s...

Av Paula Engström - 1 april 2012 08:49


De här små bakverken ser mer avancerade ut än vad de egentligen är. Tänkte mig att de hade varit perfekta till studentskivan som vi ska ha framöver i år men vi får se. Det kommer kanske att vara ett komplement till andra bakverk. Jag kan inte tänka m...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Klocka

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Senaste inläggen

RSS

Besöksstatistik

GI recept

För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.  


Ovido - Quiz & Flashcards