Direktlänk till inlägg 10 december 2011
Den här kålrotslådan äts i samband med julfirandet i finland. Själv tycker jag att den egentligen skulle kunna ätas året runt för den smakar lite som svenskarnas rotmos. Varför inte ta och prova något annorlunda varje år till ditt julbord. På så sätt berikar du dig själv med smakupplevelser. Jag tänker nog ta och googla lite på andra länders julmat och se vad de har att erbjuda mig.
Det finns många recept på kålrotslåda. De flesta innehåller inte potatis men jag som inte tycker om den skarpa smaken på enbart kålrot, blandar gärna i lite potatis i mina lådor.
Men nu till receptet.
Ugn: 150-175 grader C.
ca 1 kg kålrot
200 gr potatis
50 gram smör
1 dl skorpmjöl
4 dl grädde
1/4 tsk mald muskot
1/4 tsk mald vitpeppar
1 tsk salt
2 msk sirap
ev. skorpmjöl till ytan
Skala och skär kålrot/potatis i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
Mosa detta och tillsätt smöret. Vispa det luftigt.
Blötlägg skorpmjöl i grädde och tillsätt senare kryddor, grädde och sirapen.
Häll blandningen i smörade formar. Häll inte fullt då det sväller något i ugnen. Det går åt ungefär 3-4 st 1,5 liters formar.
Sätt ugnen på 175 grader och in med formarna i ca 1 timme. Efter det sänker du värmen till 150 grader och gräddar ytterligare 30 minuter.
Om du önskar en knaprigare yta så strö även över lite smörklickar och skorpmjöl.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 | 11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|
För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.