Direktlänk till inlägg 3 april 2011
Det här typ av panacotta gjord i stor pajform. Egentligen enkel att göra men det som krånglar till det är gelatinbladen. Men frukta inte! Följ bara instruktionen. Hihi..
När jag provade fram det här receptet så kom jag fram till att jag tyckte crispet i botten av kakan behöver det vara lite fylligare, så jag har ökat mändgen till min smak. Om du anser att det är för mycket crisp så minska mängden. Prova dig fram. Var inte rädd.
10 personer.
Botten:
5 dl havregryn
100 gram smör
1,5 dl farinsocker
Fyllning:
6 gelatinblad
4 dl vispgrädde
500 gram kvarg (kesella)
1 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
3 msk citronsaft
Topping:
2 gelatinblad
200 gram färska lingon
0,5 dl vatten
2 msk socker
2 msk citronsaft
Täck botten i en löstagbar form ca 24 cm i diam, med plastfolie.
Rosta havregrynen i en stekpanna, en liten stund. Tillsätt smör och farinsocker.
Värm upp det igen så att blandningen blir krispig. Låt svalna. Bred ut detta i botten på formen.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter.
Vispa grädden.
Rör ihop kvarg (kesella) med socker och vaniljsocker. Se till att sockret löst sig.
Pressa citronsaften, värm den och rör ner gelatinbladen i den så de löser sig. Häll ner blandningen i kvargen och rör om tills det blandat sig. Tillsätt grädden.
Häll fyllningen i formen över krispet.
Lägg gelatinbladen för toppingen i kallt vatten ca 10 minuter.
Krossa de färska lingonen. Tillsätt vatten och socker. Värm citronsaften och rör ner gelatinbladen i den så de löser sig. Häll blandningen i lingonröran. Rör om väl. Bred ut toppingen över fyllningen.
Låt stå minst 4 timmar i kylskåp innan servering.
OBS! Lösgör kanterna från formen med ett smalt verktyg så att det lossnar snyggt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 |
5 |
6 | 7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 | 20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 | 26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
||||
|
För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.