mammasmat

Direktlänk till inlägg 19 april 2011

Kasslergratäng med potatis och sambal oelek

Av Paula Engström - 19 april 2011 19:47

"Jag gillar inte kassler" Hur ofta har jag inte hört det?
Den här rätten skär du ner kasslern tunt, tunt så man kan säga att man inte behöver ha så ont av kasslern.


En märklig sak råkade jag ut för när jag tillagade den. För att få riktigt god gratäng så använder jag potatis av mjölig sort, så även denna gång men icke blev den så där krämig som den ska vara. Nehe. Den betedde sig som en typisk potatis av fast sort. Hm. Nåja. Nästa gång går det bättre. ;)


Ugn: 200 grader C. ca. 50 minuter eller tills potatisen känns mjuk.


500 gr kassler
8 medelstora potatisar av mjölig sort
2 gula lökar
1 röd paprika
2½ dl grädde
1 dl creme fraiche
1-2 tsk sambal oelek
3 vitlöksklyftor
2 dl parmesan ost
300 g västerbotten ost
Salt
Peppar
Skala och skiva potatisen i ca 1 cm tjocka skivor.

Strimla sedan löken i den storlek man vill ha, jag vill ha lite större bitar så jag delar den på hälften och sedan skivar den i bågar. Lägg potatisskivorna i botten på en ugnssäker form och ha sedan över löken. Strimla paprikan och lägg i formen över löken. Salta och peppra. Det behövs rätt så rejält med salt då potatisen tar sitt. ;)


Ta fram kasslern och skär bort fettet, skär den i stavar eller det man själv önskar. Lägg över kasslern i formen med potatisen och löken.


Blanda sedan grädde, creme fraich och sambal i en skål, pressa i vitlöken. Riv parmesanosten och blanda i den. Häll gräddblandningen i formen över potatisen och kasslern. Lägg över riven västerbotten ost och ställ in i ugnen, grädda tills potatisen är mjuk.


Servera med en god sallad och lantbröd.
Mums!

ps. bilden är suddig just där maten är, sorry, det var inte meningen. ds.


 




 
 
Ingen bild

Annhelen

2 maj 2011 08:08

Gjorde den här i lördags. Mycket god o du hade rätt ingen gnällde om kasslern.

Paula Engström

6 maj 2011 16:10

Kul att ni gillade den. Märkligt att vissa rätter är snällare mot kasslern än andra. :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Paula Engström - 11 augusti 2012 10:35


Tack Cecilia Hallgren för lite tips på efterrätter som skulle vara enkla att förbereda till studentfirandet vi hade i vårt hem under vår/sommaren.Det är ju alltid knepigt när man inte har tid att stå i köket samtidigt som man ska vara trevlig och ta ...

Av Paula Engström - 10 augusti 2012 12:15


Jag är ibland väldigt lat men ändå vill jag greja lite och då ska det gå snabbt. Ja, och i detta fallet så blir man inte heller kladdig om fingrarna! Det här receptet tror jag att det är dags att du provar om du känner lika dant! ENKLA PHILADE...

Av Paula Engström - 6 april 2012 11:08


"Hittade" lite gravad lax i kylen och funderade på om inte man kunde göra en Jansson på detta. Jag är så förtjust i den "vanliga" Janssons Frestelse så varför inte prova något nytt? Men jag måste ju göra den vanliga också för den kan jag inte vara ut...

Av Paula Engström - 1 april 2012 09:04


Nu Jennie kommer det efterfrågade receptet.Det här brödet bakade jag första gången till min 30-års dag. Det är godast färskt men håller någon dag ytterligare. Går det fler dagar så är det kanon att rosta.   Egentligen bakas det på ett märkligt s...

Av Paula Engström - 1 april 2012 08:49


De här små bakverken ser mer avancerade ut än vad de egentligen är. Tänkte mig att de hade varit perfekta till studentskivan som vi ska ha framöver i år men vi får se. Det kommer kanske att vara ett komplement till andra bakverk. Jag kan inte tänka m...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2011 >>>

Klocka

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Senaste inläggen

RSS

Besöksstatistik

GI recept

För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.  


Ovido - Quiz & Flashcards