mammasmat

Direktlänk till inlägg 25 juni 2011

Jordgubbar, mandelbiscotti och mascarponekräm

Av Paula Engström - 25 juni 2011 06:25

Hela midsommaraftons dagen har jag och min familj tagit det lugn för vi skulle ju inte börja fira förrän vid 4-tiden. Lugnt och skönt, ingen stress. Jag gick och pulade och förberedde maten som vi skulle ha med oss till knytkalaset. Lugnt och skönt.... Tills min syster ringde och frågade var vi var! Vi hade ju bestämt kl.2

Wohooo! Vips packa in allt i bilen och sen iväg. Det betydde att det satt några stackare och var utsvultna och bara väntade på maten. De förväntade bilderna jag skulle ta uteblev så i kommande recept vad det gäller midsommar har jag "lånat" mig till bilder som liknar dem som har med mina recept att göra.


Nu till rätten. Mascarponedippen eller krämen som jordgubbarna ska ätas ihop med tyckte jag var riktigt god men det är ju all fler som är med och smakar. Jag började med detta för det var mildast i smaken, bara för att känna den ordentligt. Mums! Vid servering, krossar du gärna biscottin om du lägger dem i glas tillsammans med jordgubbar och kräm, annars går det bra att servera dem bredvid.


Mascarponekräm

För 4 personer ca behövs:


250 gr mascarponeost (Italiensk färskost som liknar Philadelphia ost men är inte så salt)
1 mskt flytande honung

Rivet skal från 1 citron

2 msk saft från 1 citron

0,5 dl kallt vatten (känn av själv hur lös du vill ha krämen och öka mängden efter behov)

1 dl florsocker (smaka av och tillsett mer om så önskas)


Vispa ihop samtliga ingredienser. Kan förberedas i förväg. Garnera gärna med rivet skal från citron om så önskas.

  



Mandelbiscotti


Om du inte hinner baka dem själv så finns det enklare alternativ. Välsorterade affärer har Italienska skorpor på hyllan vid kakorna. De är goda de också. Men de här är bäst. ;)


25-50 skorpor
Ugn: 200 grader C (vid torkning 150 grader C)


100 gr sötmandel

2 ägg

1,25 dl strösocker

3,5-4 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 krm salt

0,5 citron, rivet skal

  

Sätt ugnen på 200 grader C.

Grovhacka mandeln (den behöver inte skalas). Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner rivet citronskal. Mät upp mjöl och blanda det med vaniljsocker, bakpulver och salt. Tillsätt lite i taget och rör till en klibbig deg. Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper och forma med mjölade händer till en stor längd på ca 5x25 cm eller två mindre längder.

Grädda dem i mitten av ugnen ca 20 minuter.

Låt längden svalna.

Sänk ugnen till 150 grader C.

Skär längden i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg dem bredvid varandra på plåten. Rosta dem i ugnen i minst 30 minuter. Låt skorporna svalna på plåten och förvara dem därefter torrt.
 







 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Paula Engström - 11 augusti 2012 10:35


Tack Cecilia Hallgren för lite tips på efterrätter som skulle vara enkla att förbereda till studentfirandet vi hade i vårt hem under vår/sommaren.Det är ju alltid knepigt när man inte har tid att stå i köket samtidigt som man ska vara trevlig och ta ...

Av Paula Engström - 10 augusti 2012 12:15


Jag är ibland väldigt lat men ändå vill jag greja lite och då ska det gå snabbt. Ja, och i detta fallet så blir man inte heller kladdig om fingrarna! Det här receptet tror jag att det är dags att du provar om du känner lika dant! ENKLA PHILADE...

Av Paula Engström - 6 april 2012 11:08


"Hittade" lite gravad lax i kylen och funderade på om inte man kunde göra en Jansson på detta. Jag är så förtjust i den "vanliga" Janssons Frestelse så varför inte prova något nytt? Men jag måste ju göra den vanliga också för den kan jag inte vara ut...

Av Paula Engström - 1 april 2012 09:04


Nu Jennie kommer det efterfrågade receptet.Det här brödet bakade jag första gången till min 30-års dag. Det är godast färskt men håller någon dag ytterligare. Går det fler dagar så är det kanon att rosta.   Egentligen bakas det på ett märkligt s...

Av Paula Engström - 1 april 2012 08:49


De här små bakverken ser mer avancerade ut än vad de egentligen är. Tänkte mig att de hade varit perfekta till studentskivan som vi ska ha framöver i år men vi får se. Det kommer kanske att vara ett komplement till andra bakverk. Jag kan inte tänka m...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Klocka

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Senaste inläggen

RSS

Besöksstatistik

GI recept

För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.  


Ovido - Quiz & Flashcards