Direktlänk till inlägg 25 juni 2011
Hela midsommaraftons dagen har jag och min familj tagit det lugn för vi skulle ju inte börja fira förrän vid 4-tiden. Lugnt och skönt, ingen stress. Jag gick och pulade och förberedde maten som vi skulle ha med oss till knytkalaset. Lugnt och skönt.... Tills min syster ringde och frågade var vi var! Vi hade ju bestämt kl.2
Wohooo! Vips packa in allt i bilen och sen iväg. Det betydde att det satt några stackare och var utsvultna och bara väntade på maten. De förväntade bilderna jag skulle ta uteblev så i kommande recept vad det gäller midsommar har jag "lånat" mig till bilder som liknar dem som har med mina recept att göra.
Nu till rätten. Mascarponedippen eller krämen som jordgubbarna ska ätas ihop med tyckte jag var riktigt god men det är ju all fler som är med och smakar. Jag började med detta för det var mildast i smaken, bara för att känna den ordentligt. Mums! Vid servering, krossar du gärna biscottin om du lägger dem i glas tillsammans med jordgubbar och kräm, annars går det bra att servera dem bredvid.
Mascarponekräm
För 4 personer ca behövs:
250 gr mascarponeost (Italiensk färskost som liknar Philadelphia ost men är inte så salt)
1 mskt flytande honung
Rivet skal från 1 citron
2 msk saft från 1 citron
0,5 dl kallt vatten (känn av själv hur lös du vill ha krämen och öka mängden efter behov)
1 dl florsocker (smaka av och tillsett mer om så önskas)
Vispa ihop samtliga ingredienser. Kan förberedas i förväg. Garnera gärna med rivet skal från citron om så önskas.
Mandelbiscotti
Om du inte hinner baka dem själv så finns det enklare alternativ. Välsorterade affärer har Italienska skorpor på hyllan vid kakorna. De är goda de också. Men de här är bäst. ;)
25-50 skorpor
Ugn: 200 grader C (vid torkning 150 grader C)
100 gr sötmandel
2 ägg
1,25 dl strösocker
3,5-4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
0,5 citron, rivet skal
Sätt ugnen på 200 grader C.
Grovhacka mandeln (den behöver inte skalas). Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner rivet citronskal. Mät upp mjöl och blanda det med vaniljsocker, bakpulver och salt. Tillsätt lite i taget och rör till en klibbig deg. Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper och forma med mjölade händer till en stor längd på ca 5x25 cm eller två mindre längder.
Grädda dem i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Låt längden svalna.
Sänk ugnen till 150 grader C.
Skär längden i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg dem bredvid varandra på plåten. Rosta dem i ugnen i minst 30 minuter. Låt skorporna svalna på plåten och förvara dem därefter torrt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 | |||
13 | 14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 | 26 |
|||
27 |
28 |
29 |
30 |
||||||
|
För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.