Direktlänk till inlägg 12 mars 2011
Nu ska jag försöka ta igen alla blogginlägg som jag inte gjort på 2 veckor. (Skojar bara)
Den här Citronpajen är jättegod enligt min man och mina arbetskamrater. Själv var jag inte så förtjust i den och det tror jag beror på mandelsmaken. Men som vi alla vet är ju smaken som .....
Receptet hittade jag i Allt om man redan år 2008. Varför väntar man så länge med att provlaga något egentligen? Lathet? Hihi...
Nåja - nu har jag äntligen bakat den i alla fall.
Fyllningen kan se lite skuren ut men blir perfekt efter gräddning.
Citronkräm:
100 g sötmandel
3 ägg
2 dl socker
150 g rumsvarmt smör
Rivet skal av 2 citroner
Saft av 1 citron (3/4 dl)
Maräng:
2 äggvitor
1 krm salt
1 tsk pressad citron
1 dl socker
Sätt ugnen på 225°. Om du har en högre form och ca 25 cm i diam så ha hellre lite lägre ugnstemperatur ex 200° och så grädda den lite längre tex 35 minuter.
Skålla, skala och mal mandeln. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smör, mandel, citronskal och -saft och fördela smeten i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. (lite längre och lägre temperatur om pajen är hög)
Vispa äggvitorna tillsammans med salt och citronsaft till riktigt fast skum. Tillsätt sockret, litet i taget, under fortsatt vispning. Bred marängsmeten toppigt över tarten.
Sänk värmen till 200°. Grädda tarten ytterligare ca 6 minuter eller tills marängsmeten fått fin färg.
Lycka till.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | 6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 | 13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 | 24 |
25 |
26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 |
31 |
||||||
|
För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.