mammasmat

Direktlänk till inlägg 12 mars 2011

Citronpaj med marängtopp

Av Paula Engström - 12 mars 2011 13:59

Nu ska jag försöka ta igen alla blogginlägg som jag inte gjort på 2 veckor. (Skojar bara)


Den här Citronpajen är jättegod enligt min man och mina arbetskamrater. Själv var jag inte så förtjust i den och det tror jag beror på mandelsmaken. Men som vi alla vet är ju smaken som .....

 

Receptet hittade jag i Allt om man redan år 2008. Varför väntar man så länge med att provlaga något egentligen? Lathet? Hihi...


Nåja - nu har jag äntligen bakat den i alla fall.


Fyllningen kan se lite skuren ut men blir perfekt efter gräddning.

 

Pajdeg:
125 g smör
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 krm salt
1 ägg

Citronkräm:
100 g sötmandel
3 ägg
2 dl socker
150 g rumsvarmt smör
Rivet skal av 2 citroner
Saft av 1 citron (3/4 dl)


Maräng:
2 äggvitor
1 krm salt
1 tsk pressad citron
1 dl socker


Hacka samman smör, socker, mjöl och salt. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 30 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och ställ i kylskåpet ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°. Om du har en högre form och ca 25 cm i diam så ha hellre lite lägre ugnstemperatur ex 200° och så grädda den lite längre tex 35 minuter.


Skålla, skala och mal mandeln. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smör, mandel, citronskal och -saft och fördela smeten i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. (lite längre och lägre temperatur om pajen är hög)


Vispa äggvitorna tillsammans med salt och citronsaft till riktigt fast skum. Tillsätt sockret, litet i taget, under fortsatt vispning. Bred marängsmeten toppigt över tarten.


Sänk värmen till 200°. Grädda tarten ytterligare ca 6 minuter eller tills marängsmeten fått fin färg.
    


Lycka till. 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Paula Engström - 11 augusti 2012 10:35


Tack Cecilia Hallgren för lite tips på efterrätter som skulle vara enkla att förbereda till studentfirandet vi hade i vårt hem under vår/sommaren.Det är ju alltid knepigt när man inte har tid att stå i köket samtidigt som man ska vara trevlig och ta ...

Av Paula Engström - 10 augusti 2012 12:15


Jag är ibland väldigt lat men ändå vill jag greja lite och då ska det gå snabbt. Ja, och i detta fallet så blir man inte heller kladdig om fingrarna! Det här receptet tror jag att det är dags att du provar om du känner lika dant! ENKLA PHILADE...

Av Paula Engström - 6 april 2012 11:08


"Hittade" lite gravad lax i kylen och funderade på om inte man kunde göra en Jansson på detta. Jag är så förtjust i den "vanliga" Janssons Frestelse så varför inte prova något nytt? Men jag måste ju göra den vanliga också för den kan jag inte vara ut...

Av Paula Engström - 1 april 2012 09:04


Nu Jennie kommer det efterfrågade receptet.Det här brödet bakade jag första gången till min 30-års dag. Det är godast färskt men håller någon dag ytterligare. Går det fler dagar så är det kanon att rosta.   Egentligen bakas det på ett märkligt s...

Av Paula Engström - 1 april 2012 08:49


De här små bakverken ser mer avancerade ut än vad de egentligen är. Tänkte mig att de hade varit perfekta till studentskivan som vi ska ha framöver i år men vi får se. Det kommer kanske att vara ett komplement till andra bakverk. Jag kan inte tänka m...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Klocka

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Senaste inläggen

RSS

Besöksstatistik

GI recept

För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.  


Ovido - Quiz & Flashcards