Direktlänk till inlägg 12 mars 2011
Den här är en av mina favoriter och det beror på att man tydligt kan känna pestosmaken i den.
Var inte rädd för att salta. Det är så med alla potatisterriner och potatisgratänger.
Denna terrin kan serveras både varm och kall så det är också kanon när man behöver förbereda maten i förväg.
Mängden sallad kan se mycket ut men den krymper ihop kraftig när den steks.
Till 1,5 liters form behöver du:
1 purjolök
300 gram färsk rucolasallad
3 msk smör
1 kg potatis av mjölig sort
4 ägg
1 tsk riven muskot
2 krm malen svartpeppar
salt i massor
150 gram lagrad riven ost
3 dl vispgrädde
3msk grön pesto
basilika eller persilja till garnering.
Sätt ugnen på 175 grader.
Täck botten i en avlång form (1,5 liter) med bakplåtspapper.
Ansa och skär purjon i skivor. Ta gärna med mycket grönt.
Hetta upp smöret och fräs rucolabladen och purjon snabbt tills de blir blanka.
Skala potatisen och skiva den tunt.
Vispa samman ägg, kryddor, riven ost, grädde och pesto.
Varva potatis, purjo och pestogrädde i formen.
Platta till med handen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme och 15 minuter.
Känn med sticka att terrinen är klar.
Får den för mycket färg, täck den med aluminiumfolie.
Låt terrinen kallna innan du vänder upp den.
Jag lägger på en tyngd för att pressa ihop .ytterligare under avkylningen
Skiva, garnera och servera. :)
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | 6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 | 13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 | 24 |
25 |
26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 |
31 |
||||||
|
För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.