mammasmat

Direktlänk till inlägg 1 maj 2011

Paj med broccoli, ost och purjolök

Av Paula Engström - 1 maj 2011 13:10

Tro det eller ej men min dotter Lisa som prenumererar på Vecko Revyn hittade denna paj i tidningen och önskade att jag skulle tillaga den. Jag har ändrat den något men grunderna är desamma.


Härligt när man får önskemål på något annat än spaghetti och köttfärssås, potatismos och korv eller något annat "vanligt" som vi är så duktiga på här i detta avlånga land.

Dags att försöka göra lite annat kanske än bara det där "vanliga"?


Det är inget konstigt med pajen utan jag tar med den här bara som ett litet tips om vad du kanske ska tillaga inom de närmaste dagarna.


För att du ska få pajen som GI alternativ väljer du istället annat mjöl. Läs nedan.


Broccoli finns idag att tillgå färsk hela året runt. Köper du frusen broccoli står det på förpackningen hur länge du ska koka den. Om du väljer färsk så koka den i lättsaltat vatten ca 5 minuter (tycker jag). Jag vill inte ha något hårt att snaska på. Om du önskar lite mer tuggmotstånd så låt den koka i 2 minuter. Det är ju klart att den kommer att mjukna även i ugnen då den ska stå där i 35 minuter. Nå väl. Jag kokte längre tid och den kändes inte som om den skulle falla isär ändå.

Ugn 200 grader C i 10 minuter samt ytterligare 35 minuter.


Pajdeg icke GI:

125 gram smör

3 dl vetemjöl

1 msk linfrön

2 msk kallt vatten


Pajdeg GI:
0,75 dl rapsolja

3 dl dinkelmjöl

1 msk linfrön

2 msk kallt vatten


Sätt ugnen på 200 grader.

Hacka smör, mjöl och linfrön för hand eller i matberedare, till en grynig blandning. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
När du blandar olja, dinkelmjöl och linfrön är tillvägagångssättet precis som ovan.
Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.

Ställ formen i frysen i 10 minuter.

Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter.


Fyllning:

250 gram broccoli färsk, eller frusen.

1 purjolök

1 vitlöksklyfta

1msk smör

3 dl riven ost, gärna vällagrad. För de som väljer GI alternativet ska man inte välja något fettsnålt alternativ.


Äggstanning:

6 ägg

3 dl grädde

1-2 tsk salt (beror på hur salt osten är)

1 krm svartpeppar


Skär den färska broccolin så buketterna blir kvar. Dessa kokas enligt anvisning i ovanstående text, 5 minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Frusen broccoli kokas enligt anvisning på förpackning.


Ansa och strimla purjolöken. Skala och hacka vitlöken. Fräs all lök i en stekpanna med smör tills den är mjuk men inte tagit färg.


Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Salta och peppra.


Fördela lök, broccoli och riven ost i pajskalet. Häll på äggstanningen. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 35 minuter.


Servera med en grönsallad.


Lycka till!

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Paula Engström - 11 augusti 2012 10:35


Tack Cecilia Hallgren för lite tips på efterrätter som skulle vara enkla att förbereda till studentfirandet vi hade i vårt hem under vår/sommaren.Det är ju alltid knepigt när man inte har tid att stå i köket samtidigt som man ska vara trevlig och ta ...

Av Paula Engström - 10 augusti 2012 12:15


Jag är ibland väldigt lat men ändå vill jag greja lite och då ska det gå snabbt. Ja, och i detta fallet så blir man inte heller kladdig om fingrarna! Det här receptet tror jag att det är dags att du provar om du känner lika dant! ENKLA PHILADE...

Av Paula Engström - 6 april 2012 11:08


"Hittade" lite gravad lax i kylen och funderade på om inte man kunde göra en Jansson på detta. Jag är så förtjust i den "vanliga" Janssons Frestelse så varför inte prova något nytt? Men jag måste ju göra den vanliga också för den kan jag inte vara ut...

Av Paula Engström - 1 april 2012 09:04


Nu Jennie kommer det efterfrågade receptet.Det här brödet bakade jag första gången till min 30-års dag. Det är godast färskt men håller någon dag ytterligare. Går det fler dagar så är det kanon att rosta.   Egentligen bakas det på ett märkligt s...

Av Paula Engström - 1 april 2012 08:49


De här små bakverken ser mer avancerade ut än vad de egentligen är. Tänkte mig att de hade varit perfekta till studentskivan som vi ska ha framöver i år men vi får se. Det kommer kanske att vara ett komplement till andra bakverk. Jag kan inte tänka m...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Klocka

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Senaste inläggen

RSS

Besöksstatistik

GI recept

För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.  


Ovido - Quiz & Flashcards