mammasmat

Senaste inläggen

Av Paula Engström - 10 februari 2011 18:29

Jag hade ju lovat att återkomma till snickerskake receptet som min arbetskamrat bjöd på. Nu är jag här.


På arbetet härjar magsjuka men jag kan ju inte låta bli dessa kakor för de är gudomliga. Själv har jag klarat mig än så länge men jag känner ett tryck på övre matdelen. Inbillning säkert, eller hur? ;)


För dig som vill testa om du tycker dessa är godare så varsågod, här är receptet.


Snickerskaka no:2


1 burk jordnötssmör
1,5 dl ljus sirap

1 dl strösocker

1 krm salt

1 tsk vaniljsocker

8 dl cornflakes (krossade grovt)

2 dl kokos (torrostade i panna)

200 gr blockchoklad (gärna ljus)

 

Smält smör, socker och sirap men obs att det inte kokar.
Låt svalna en stund.
Häll i resten av ingredienserna, förutom chokladen.
Smält chokladen över vattenbad (jag kör micro)

Platta ut smeten i oljad form 20x30 cm och bred över den smälta chokladen.
Ställ formen i kylen för att svalna.
Går bra att frysa dessutom.


Det är så snålvattnet rinner på mig bara jag skriver in receptet här. Måste nog ta en bit till och lite kaffe också förstås.

Av Paula Engström - 7 februari 2011 18:39

Herre gud vad mätt jag är!


Jag var ju tvungen att provlaga denna rätt och sedan provsmaka. Den är verkligen god. Jag som trodde att den inlagda rödbetan skulle sticka ut med sin ättika bi ton men icke. Den blev en pikant liten touché i det hela.


Jag använde mig av Kvibille Ädel ost i denna formen. Nästa gång ska jag prova saltgurka. Det är sältan man vill åt. Potatisen suger åt sig en hel del så det krävs en hel del sälta som tillförs. Det är säkert lika svårt att få till det med just sältan precis som det är i Janssons frestelse. Ja, just det. Jag hade inte Kelda ostsås hemma så jag tog riven ost och desto mer grädde. Väljer man ostsåsen så får man minska på saltet eftersom det är salt i sig. Nog om salt snack.


Ja, jag vet att det inte är någon smalmat men nu så här vintertid behöver vi lite extra för att hålla värmen. Efter påsk börjar vi med grillen eller?


Här kommer receptet.


750 gr strimlad potatis
2 dl hackad lök
300 gr nötfärs
2 msk salt (jag tar betydligt mer för jag är saltoman)
2 krm grovmalen svartpeppar
3 dl strimlade inlagda rödbetor
70 gr ädelost alternativt
1 stor saltgurka strimlad
3 dl kelda ostsås
3 dl grädde
1 dl skorpmjöl

Stek köttfärs och lök.
Salta och peppra.
Strimla potatis och rödbetor.


  


Lägg strimlad potatis i botten av en ugnsfast form.
Lägg däröver de strimlade rödbetorna.
Smula över ädelost eller saltgurka som strimlats.
Lägg nu köttfärs och lök fräset över rödbetorna.
Översta lagret ska vara strimlad potatis.


Häll kelda ostsås och grädde.
Strö över ströbröd.


Formen ställs i ugn 225 grader C i ca 1 timme.

Av Paula Engström - 6 februari 2011 06:45

Blev så sugen i går kväll på en kladdkaka jag gjorde för ett år sedan. Min yngsta dotter har tjatat om att jag ska göra den igen för den var ju så himla god. Eftersom hon kommer hem först idag från en övernattning, blir det en liten trevlig överraskning för henne. 


Ja, i brist på annat, för att bli lite gladare efter Tradera tjafset och i väntan på Mello tog jag tag i den angenäma uppgiften att baka Black & White kladdkaka.


Nedan följer receptet till den.
Ugnstemp på 185 gr C.


150 smör

3 dl socker

1 dl kakao

2 ägg

2 dl mjöl


Smält smöret och rör i sockret, låt smälta ihop.
Blanda i de torra ingredienserna. Rör ner 1 ägg i taget.
Häll över smeten i bröad form med löstagbara kanter.


Grädda i 20 minuter.
Ställ för att svalna utan kant.


Glasyr:
1 dl grädde
50 gr smör
300 gr vit choklad (Jag älskar Fazers vita)
ev. 2 dl hackade eller hyvlade nötter (rostade eller råa)


Koka upp grädde och smör under omrörning.
Tag kastrullen från plattan och rör i chokladen så den smälter.
Sätt på kakformskanten som nu är oljad med rapsolja ex. så släpper kakan lättare.
Häll smeten över kakan. Ställ kakan i kylen så att överdraget stelnar.


Servera gärna med vispad grädde.


  

Av Paula Engström - 5 februari 2011 16:44

Herre Gud, vad är det med oss människor?

I veckan så vann jag en Pandoralänk (armlänk) och berlocker till den. Jag betalade den och fick den på posten.

2 av berlockerna var sönder. Pandoralänken visade sig att den inte var en Pandoralänk utan en ormlänk. Fotot visade att att det skulle vara Pandora för att säljaren hade exponerat bilden så och säljaren hade skrivit Pandora även i texten. Fy fasen vad jag blev besviken. Grrr!!!

Jag skrev mitt omdöme angående säljaren att jag var besviken och får ett sms i telefonen om att de (säljaren) inte tycker om dåliga omdömen. Jag menar på att man inte ska marknadsföra produkterna falskt. Hon menar på att jag borde väl fatta bättre, att jag inte kan få en äkta Pandora för 280:-. Men det är ju en auktions sight!

Men, jag kan ju hitta juvel i en skrolåda någonstans, kan jag då inte tradera hem en Pandoralänk?

Är då Tradera en lurar sight eller ska jag bara förstå att det som är billigt är falskt?

FASEN VAD JAG ÄR BESVIKEN PÅ EN DEL MÄNNISKOR! SKÄRPNING!!

Av Paula Engström - 4 februari 2011 14:06

Idag blev vi bjudna på denna Snickerskaka på jobbet. Det var vår arbetskamrat vars tjej gjort den. Den var helt underbar. Godare än själva Snickersen själv var den. Värd att prova. Det receptet kommer jag att lägga ut senare ifall det är annorlunda än det som jag lägger ut nu. Jag bakade i alla fall också en Snickerskaka för jag var ju bara tvungen. Den blev också kanongod.

 

2 dl sirap
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl cocos
1 burk jordnötssmör
10 dl cornflakes

Garnering:
ca 300gram blockchoklad

 

Blanda allt utom cornflakesen i en kastrull under uppvärmning.
När smeten är varm, tillsätt cornflakesen. Blanda ordentligt. Bred ut smeten i en form ca 20 x 30 cm. Låt svalna något.
Smält sedan blockchoklad ca 400 g, och bred ut detta ovanpå kakan i formen.
Låt chokladen stelna, skär sedan kakan i lämpliga bitar.

  


Av Paula Engström - 4 februari 2011 13:42

När jag var och handlade mat sist så tittade jag på extrapriser för att få lite tips om vad jag ska laga för mat. Gissa vad jag hittade?! Jo, falukorv! En underskattad korv som är helt underbar i denna rätt. Du kan naturligtvis använda annan korv också men det är falukorv som det egentligen ska vara.


Naturligtvis hittade jag annat också men jag är så sugen på just denna rätt. Prova du med. Helt enkelt underbar!


Rätten räcker till 4 personer (rejäla portioner)


Couscous:
4 dl vatten kokas med
1 grönsaksbuljongtärning och

1 msk smör.
Dra kastrullen från värmen när vattnet kokat upp.

Häll i 3,5 dl couscous.
Hacka 1 rödlök och

2 tomater och

1 knippe gräslök.
Detta blandas med couscousen när couscousen svällt upp.


Senapssås:
(Jag brukar dubblera detta receptet för jag älskar sås)
1 dl vispgrädde

1 dl vatten

1 msk vetemjöl

1 grönsaksbuljongtärning

1 pressad vitlöksklyfta

2-3 msk dijonsenap (jag tar 4 för det ska vara salt tycker jag)
hackad gräslök.

 

Stek sedan falukorvs slantar, gärna i grillplannan.


Smaklig måltid.

  

Av Paula Engström - 31 januari 2011 17:29

Tanken har slagit mig många gånger att "tänk om man hade en egen blogg". Japp och så är jag här nu. Men det som poppar upp direkt är "Vad sjutton ska jag skriva om?"

Från början hade jag tänkt att jag ska skriva lite om mitt liv som mamma med ett stort intresse av mat och jag tror faktiskt att jag ska försöka hålla mig till det i längden. Men jag kommer nog att falla ur ramen då och då är jag rädd.

Till dags datum är jag nästan 45 år och mamma till 2 flickor. Den ena på väg ur tonåren och den andra på väg in. Mannen som jag är gift med driver ett eget företag samt att han är aktiv i en järnvägsförening. Detta för med sig att han inte har tid för varken mig, barnen eller hemmet. Kanske är det därför jag skaffat mig just matintresset för att kompensera hans icke närvaro?  Nej så är det inte kan jag konstatera.

Jag fick mitt matintresse av att jag försökte koppla av från mitt arbete som kvalitets- och miljöansvarig som var väldigt stressande. Detta höll ändå inte i längden, så det jobbet har jag skippat idag och har ändå matintresset kvar.

Vi talar inte om avancerade maträtter utan mat som både du och jag kan laga. Felet med mig är att jag aldrig kan laga lagom mycket utan det blir alltid så mycket att jag kan äta det på jobbet några dagar eller frysa in det. Det är faktiskt inte illa när vi talar om att spara tid och pengar.

Väl mött igen /Paula pudding

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012
>>>

Klocka

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Senaste inläggen

RSS

Besöksstatistik

GI recept

För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.  


Ovido - Quiz & Flashcards