mammasmat

Senaste inläggen

Av Paula Engström - 10 december 2011 08:54

Den här kålrotslådan äts i samband med julfirandet i finland. Själv tycker jag att den egentligen skulle kunna ätas året runt för den smakar lite som svenskarnas rotmos. Varför inte ta och prova något annorlunda varje år till ditt julbord. På så sätt berikar du dig själv med smakupplevelser. Jag tänker nog ta och googla lite på andra länders julmat och se vad de har att erbjuda mig.

Det finns många recept på kålrotslåda. De flesta innehåller inte potatis men jag som inte tycker om den skarpa smaken på enbart kålrot, blandar gärna i lite potatis i mina lådor.


Men nu till receptet.
Ugn: 150-175 grader C.

ca 1 kg kålrot
200 gr potatis

50 gram smör
1 dl skorpmjöl
4 dl grädde

1/4 tsk mald muskot

1/4 tsk mald vitpeppar

1 tsk salt

2 msk sirap

ev. skorpmjöl till ytan

Skala och skär kålrot/potatis i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
Mosa detta och tillsätt smöret. Vispa det luftigt.
Blötlägg skorpmjöl i grädde och tillsätt senare kryddor, grädde och sirapen.

Häll blandningen i smörade formar. Häll inte fullt då det sväller något i ugnen. Det går åt ungefär 3-4 st 1,5 liters formar.
Sätt ugnen på 175 grader och in med formarna i ca 1 timme. Efter det sänker du värmen till 150 grader och gräddar ytterligare 30 minuter.

Om du önskar en knaprigare yta så strö även över lite smörklickar och skorpmjöl.
 


Av Paula Engström - 1 december 2011 18:07

En struva är ett bakverk, en flottyrkokt kaka som i regel bakas på struvjärn. Före oljekokningen doppas struvjärnet i en smetblandning.
Mjöd och struvor är, liksom majvippor, ett fast inslag i vårfirandet på Första maj i Finland. I Sverige äts den mest till julfirandet.

Min kära arbetskamrat Åsa gav mig en kommentar idag om att hon inte trodde att det var någon som längre gjorde struvor. Hennes gamla mormor (tror jag det var) gjorde sådana. Men det finns nog ett fåtal som fortfarande gör det. Om inte annat tycker jag att ni köper er ett järn och sätter igång med en trevlig tradition att just baka struvor. Hela familjen kan vara med på ett hörn för det tar tid att baka dem. Så sätt inte igång när du har ont om just tid.

Jag brukar göra dubbel sats av nedanstående smet men för all del börja med en enkel sats för du får ut många struvor på bara det. Min dubbla sats tog mig ungefär 3 timmar att baka ut och då slängde jag ändå ut det sista i slasken.
Ett järn köper man i välsorterade hushållsaffärer eller mataffärer. Sedan använder jag en fritös för att kunna hålla temperaturen så väl som möjligt och känna mig något så när säker på att inte bränna ner hela huset ifall jag har för hög värme på oljan.
Nehe, nu kör vi!

1,5 dl mjöl

1,5 dl mjölk

1-2 ägg

1 tsk socker

0,5 tsk salt

2 msk Porter (eller vanlig öl)


Rör ut mjölet jämnt i mjölken. Rör i ägg, socker, salt samt porter.
Portern gör struvorna otroligt lätta och porösa och fina i smaken.

Värm frityrolja eller kokosfett i en liten gryta till 180 grader C.
Värm långsamt.
Värm järnet något innan du doppar den i smeten. OBS du ska inte doppa hela järnet i smeten utan låta en liten bit av överkanten vara bar, annars är det svårt att få loss struvan.

Fritera struvan gyllengul. Låt den rinna av på hushållspapper och doppa den i strösocker.

I Finland använder man florsocker som topping.
Lycka till.
  

 

Av Paula Engström - 1 december 2011 17:51

Nu är det jul, här i vårt hus. Julen är kommen hoppfaderallan lej...
Stress, stress, stress. Men låt dig inte nedslås av det.

Den här hösten har varit en aning stressig känns det som men nu är jag på banan igen, lagom för julens inträde.
Först börjar jag med skurna pepparkakor. De här pepparkaksreceptet har jag fått från tant Inger för typ 100 år sedan. Jag tycker själv att de är underbart goda. Inte så starka utan helt enkelt lagom.

Skurna pepparkakor
Ugn: 200 grader C i ca 5 minuter


Dag 1
400 gram smör
2,5 dl socker
1,5 dl sirap

1,5 msk kanel, malen

1,5 msk nejlika, malen

1,5 msk ingefära, malen

2 droppar cedroolja eller rivet skal av en halv citron.

1,5 tsk bikarbonat

1 liter vetemjöl

Smör, socker och sirap värmes. Låt svalna. Blanda sedan i resten och arbeta.
Ställ degen att vila till nästa dag.

Dag 2
Rulla degen till rullar som du ställer in i frysen 1 timme ungefär. De ska vara lagom hårda så du lätt skär dem i tunna skivor. Dessa skivor läggs på bakplåt utan bakplåtspapper. Plåten behöver heller inte smörjas.

Ställ plåten mitt i ugnen ca 5 minuter på 200 graders värme.
Lycka till.

 





Av Paula Engström - 16 oktober 2011 10:45

Bounty topparna är helt gudomliga om du gillar Bounty eller kokos vill säga. Jag bjöd på dem på jobbet och det var många som tyckte de smakade jättegott. Någon sa att deras smakade för mycket smör. Tipset är att ta lite mindre smör nästa gång du gör dem. Smaken är som baken. Därför gör jag ett ungefärlig mängd smör i receptet. Själv tar jag den större mängden.

Bounty toppar
ca. 30 st


200 gram kokos (1 påse)

4 dl florsocker
50-75 gram smör

6 msk grädde

200 gram choklad (minst)


Blanda kokos med florsocker, smält smör och grädde. Rör ihop smeten.
Låt smeten stå övertäckt i kylskåpet en stund så den stelnar.
Rulla därefter till små bollar och ställ tillbaka i kylskåpet. Det är inte nödvändigt men det är lättare att de håller ihop när man sedan ska doppa dem i chokladen som du smälter.

Tips. Om du smälter chokladen i microvågsugn så kör 30 sek och blanda chokladen väl och så gör du så tills chokladen smält. Det är lätt att den blir grynig ifall du kör den för hårt i micron.

Lägg gärna topparna i små formar. Denna gång (på bilden) hade jag inga hemma så jag ställde dem på fat att stelna. Förvara topparna i kylskåpet.

Perfekt till att bjuda på ljuspartyn eller andra små tillställningar.

 

Av Paula Engström - 16 oktober 2011 08:04

Min syster Pia har en viss förkärlek för grillkrydda. Jag har en viss misstro till denna krydda men faktiskt tar sig denna krydda ypperligt bra i hennes kebabsås.
Ja, för det är Pias kebabsås jag pratar om nu. Här får du laborera lite för det hela går ut på att du själv smaksätter den efter tycke och smak. Jag ger dit bara lite hänvisning.


Som jag tidigare sagt så är skapades denna bloggen för att min dotter skulle ha tillgång till den när hon flyttar hemifrån och få tag på mammas alla goda recept som hon vill ha. Smickrande, verkligen. ;)


För att ni som kör Gi ska kunna äta den krävs det att ni inte använder några light produkter.


Pias kebabsås

2 dl majonnäs

2 dl creme fraiche

1 msk grilllkrydda

1 tsk socker


Blanda ingredienserna och ställ såsen kall övertäckt med plastfolie tills den ska ätas. Den behöver stå någon stund innan så att smakerna fördelar sig eller exploderar. ;)


Det är grillkrydda och socker du laborerar med för att få till smaken. Lycka till.

 


Av Paula Engström - 16 oktober 2011 07:42

Den här dubbelmarinerade kötträtten älskar min dotter. Jag hade gjort den till hennes 18-årsdag och den uppskattades av fler än bara henne. Det jag tycker man ska göra för att den ska bli riktigt bra är att använda sig av en köttermometer. Planera även den i god tid eftersom den ska göras 2 dagar före serverandet.


Flåt de lite suddiga bilderna. ;)

Ugn: 150 grader C

Ca 6 personer



Dubbelmarinerad fläsk-/oxfilé.

 

800 gram fläsk- eller oxfilé

Smör till stekning

Olivolja till stekning


Marinad dag 1:
2 msk sojasås

1 msk hoisinsås

0,5 tsk salt

2 msk olivolja

1 tsk socker


Marinad dag 2:
1 dl vitvinsvinäger

0,5 dl vatten

2 dl olivolja

1 tsk salt

1 tsk socker

0,5 tsk grovmalen svartpeppar

1-2 finhackade vitlöksklyftor

1 kruka finhackad persilja

0,5 dl hackad kapris (eller hela om det är av mindre sorten)


Börja med att blanda ingredienserna till marinaden (dag 1). Putsa filén fri från hinnor. Lägg filén i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden. Knyt ihop påsarna. Låt stå i kylen över natten exempelvis. Har du möjlighet att vända påsen om du marinerar även på dagen, så gör gärna det.


Efter marineringen dag 1 sätts ugnen på 150 grader C. Bryn filén hastigt i en het panna med smör/olja. Lägg över filén på en plåt med kanter. Stick in en stektermometer i den tjockaste köttdelen. Ugnsstek oxfilén tills den har en innertemperatur på 55 grader och fläskfilén tills den har en innertemperatur på 60 grader. I tid är det ca 30 minuter för oxfilén och 50 minuter för fläskfilén. Linda in filén i aluminiumfolie. Ställ i kylen.


Blanda samman marinaden för dag 2.
Skär filén i tunna skivor. Jag brukar skära i 1cm tunna skivor men denna gång skar jag i 0,5 cm tunna skivor för att få mer smak. Lägg köttet i en skål och häll över marinaden. Vänd runt köttet så att det blir jämnt marinerat. Täck med plastfolie och låt stå kallt till strax före servering.


Lägg över filéskivorna på uppläggningsfat och skeda över marinaden.
Lycka till.
 


Av Paula Engström - 16 oktober 2011 07:23

Gråtande god lökpaj serverade jag ihop med andra maträtter på min dotters 18-årsdag. Ihop med den dubbelmarinerade fläskfilén som jag serverade kom den här nog lite i skymundan. Det är mer en vardagsrätt än en festrätt men jag brukar alltid slänga fram något som jag testar så får jag höra vad de säger om det. Själv tyckte jag om den men inte som festrätt utan som lunchrätt.


Ugn: 200 grader C i ca 30 minuter


Gråtande god lökpaj
Pajdeg:
350 gram bröd av typen fyra sädesslag.
50 gram smör
0,5 dl vetemjöl


Smula brödet i en matberedare. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl. Arbeta till en jämn smet.
Tryck ut pajdegen i en form ca 24cm i diameter. Helst med löstagbara kanter. Tryck ut degen även upp på kanterna.


Fyllning:
4-6 gula lökar
2 msk olivolja

0,5 dl balsamvinäger

1 tsk kummin

0,5 tsk mald muskot

2 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar
150 gram riven ost (förslag emmenthaler + mozzarella)

1 dl färsk persilja

6 ägg

2 dl creme fraiche


Skär löken i ringar. Stek den lägg i oljan tills den mjuknar. Tillsätt balsamvinäger och kryddor. Låt puttra en stund under lock. Låt svalna något.


Blanda en del av den rivna osten i löken och häll blandningen på pajbotten.
Strö över den hackade persiljan och strö över resten av osten.


Blanda ägg med cremefraiche. Häll detta i formen.
Strö över solrosfrön. (Kan uteslutas)


In i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Servera med sallad och bröd.
  

Av Paula Engström - 30 juli 2011 21:30

Kärt barn har många namn. Första gången jag fick smaka på dem var hos "tant" Inger. Vår "extra" mamma en gång i tiden. De var himmelskt goda tyckte vi barn. Tack Inger!


När jag har tid så gör jag dessa Skrabbelucker till mina barn som älskar dem. Jag vet att det är många som har receptet på dem men eftersom min dotter ska använda min bloggplats till att hämta mammas recept på så lägger jag in även dessa.


Läste lite om just "Skrabbisar" på Wikipedia och där stod såhär:

Skrabbelucker eller krabbelurer, Snoobelurer (det finns också andra benämningar), är en maträtt som är en blandning av pannkakor och sockerkaka. Skrabbeluckerna är gjorda av en smet som liknar pannkakssmet men med bakpulver i och de tillagas i plättpanna. När de är klara kan de doppas i socker och eventuellt i kanel. Det finns även en traditionell österrikisk variant med namnet Kaiserschmarren som innehåller russin och serveras med plommonkompott. Skrabbelucker påminner om vad man i Norge kallar för svelor/sveler eller lapper/lappar och det liknar i mångt och mycket även "American pancakes" där de serveras med rikligt med lönnsirap.


Jag har även hört att detta var fattig sveriges bullar när det kom främmat på besök. Om det är så, så är det roligt att det hängt kvar så pass länge hos oss.


Nu till receptet:

ca. 8 Skrabbelucker


1 ägg
1 dl socker
3 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
3/4 dl mjölk
(om du önskar ha även i 1 tsk vaniljsocker, men det brukar jag inte ha)


Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda mjöl, bakpulver och ev. vaniljsocker och blanda detta med äggsmeten och mjölken. Blir en ganska tjock smet.

Smält smör i stekpannan på medelvärme och klicka ut smeten (ca en matsked) i pannan. De sväller rejält i pannan.
Vänd efter nån minut.
Jag brukar trycka lite lätt på "bullarna" och känna efter så att de är något stumma. Då är de klara enligt mig. Alltså inte kletiga inuti. En del önskar dem kletiga men inte vi.
Om du önskar dem sockriga så vänd dem direkt i socker när du tar dem från pannan. Hos oss gör var och en detta.

 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012
>>>

Klocka

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Senaste inläggen

RSS

Besöksstatistik

GI recept

För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.  


Ovido - Quiz & Flashcards