mammasmat

Senaste inläggen

Av Paula Engström - 20 februari 2011 17:53

Man tager den frukt man haver.


Från början så gjorde jag receptet med blåbär och det var faktiskt lättare för med stora jordgubbar som jag hade i det här fallet var det svårare att skära och få bitarna att se hela och snygga ut.


Tack underbara Kristina Niemelä för detta receptet.
Kesella kan vara rätt dyrt men på Lidl finns 250 gr Kesella med låg fetthalt. Absolut billigt.

 

200 grader C i ca 30 min.


Pajdeg:
100 gram smält smör/margarin

3/4 dl strösocker

1 ägg

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver


Blanda ihop degen och ställd en i kylskåp ca 30 minuter.

 

Fyllning:
1 dl mjölk

1 pkt (250gr) Kesella (mjölk kvarg)

1 ägg

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

ca 3dl blåbär eller ta den frukt du har


Tryck ut pajdegen i en form med löstagbara kanter.
Rör ihop allt till fyllningen förutom frukten.
Lägg frukten i botten av formen och häll på fyllningen.


Pajen är verkligen frisk.

Lycka till.

 

  

 

Av Paula Engström - 20 februari 2011 17:41

Det här receptet fick jag tillgång till genom en arbetskamrat till mig. Det är ett underbar rätt. Kassler kan jag känna blir lite segt när det tillagas. I den här gratängen blir den däremot mör och fin trots att den inte tillagas så länge i ugn.


Våga prova - det är värt det. Lycka till.


225 grader C i 15-20 min.

4 port.

 

2 dl okokt ris

1 knippe persilja

1 knippe gräslök

400 gr kassler

150 gr okst i skivor. (jag tar riven ost och lägger överst i formen)


Paprikasås:
2 msk margarin

1 tsk paprikapulver

1-2 röda paprikor

2 msk vetemjöl

4 dl buljong

0,5 msk pressad citron

0,5 dl grädde

salt och peppar efter smak

 

Koka riset enligt anvisning. Blanda i persilja och gräslök och häll risblandningen i en ugnsfast form.
Skär kasslern i tunna skivor och lägg omlott i formen över riset.
(Om du väljer att varva ost skivor så gör du det mellan lager av kassler)


Såsen; smält margarinet, rör ner paprikapulvret. Skölj, kärna ur och strimla paprikan. Fräs den enkort stund i fettet. Rör ner mjölet och späd med buljong, citron och grädde. Smaka av med salt och peppar. Koka 3-5 minuter.


Häll såsen över kasslern i formen.
( I detta läget strör jag över riven ost eftersom jag inte varvar osten mellan kasslern.)

 

Gratinera i mitten av ugn 15-20 minuter i ca 225 grader C.


  

 

Servera gratängen med en god sallad och ex. grekiskt lantbröd.

Av Paula Engström - 20 februari 2011 12:48

Ja verkligen den, energin, är tillbaka. Alla dagar efter jul- och nyårshelgen har liksom bara suddats ut i ett töcken. Sitter och undrar vad det beror på. Har det varit för mycket övertidsarbete eller är det mörkret som gjort att man bara säckat ihop?

Nåja, här är den nu, mitt energiknippe.

Gårdagen gick åt till att städa rejält, dvs att torka av skåpsluckor, putsa fönster invändigt, dammsuga och torka golv. Samtidigt är det ju en massa annat som görs. Det är så härligt efteråt.

Vanligtvis så blir det då ingenting gjort på söndagen men joho, denna söndag var jag också pigg. Kanske är det solen?

Idag söndag hade jag redan före 10 lagat ett mål mat som ska frysas in och före 12 hade jag även gjort en kesella paj med jordgubbar. Det är fantastiskt. Jag njuter verkligen. Hux flux var jag på övervåningen och strök tvätt som poppat fram efter att jag tvättade igår. Nu har jag beslutat mig för att jag måste byta ut tyget på strykbrädan för jag har ju ett snyggt strykjärn nu också.

Potatismoset och pilsnerkorven är på G på spisen och livet känns bara helt underbart härligt! Visst är det? <3

En liten bild på mitt nya strykjärn. Turbojärnet. Faktiskt riktigt bra. Jag gick på reklamen, eller rättare sagt min yngsta dotter har gjort det så hon rekommenderade att jag skulle köpa denna. Äldsta dottern menar på att den är värd varenda penny. ;)

  

Av Paula Engström - 18 februari 2011 17:40

Härligt, det är fredag!


Trots att jag brukar vara helt slut på fredagar så kändes det uppfriskande med solsken och lite tid för mig själv på eftermiddagen. Detta gjorde att jag tog tag i mitt liv och struntade i att beställa pizza som kan vara en ganska vanlig rätt en fredag hos oss. Istället så har jag lagat denna underbara paj som är både enkel och supergod.


Nu snackar vi mat inför beach 2011. Nemas fett - bara gott! ;)


225 grader C i 20 minuter (mitt i ugnen)


1 grillad kyckling

1,5 dl soltorkade tomater i olja

2 vitlöksklyftor

2 msk pinjenötter

Filodeg ca. 6 ark

1 ask körsbärstomater

100 gr feta ost

1,5 msk rapsolja

1 kruka basilika

 

Skär kycklingköttet i grova bitar eller gör som jag, riv och slit sönder det.
Gör en röd pesto av soltorkade tomater, vitlök och pinjenötter som du mixar ihop.
Blanda kyckling och den röda peston.

Klä en form med löstagbara kanter med filo degen. Lägg degen omlott i formen och låt den hänga över kanten.

Fördela pestokycklingen över pajbottnen. Strö över halverade tomater samt smulad fetaost.
Vik in kanterna mot mitten och pensla med olja.


Servera med nybakat lantbröd och sallad.
Helt underbar anser jag. Lycka till.


  

Av Paula Engström - 16 februari 2011 17:51

 Nu är det slut med några dagars stinkande av vitlök. Alltså byte av maträtt.


Bestämde mig att jag skulle laga något med halloumi eftersom de hade erbjudande på detta när vi var inne på City Gross och handlade häromdagen.


Älskar halloumi. Det är nog sältan, smaken och konsistensen ihop som gör att det passar mig i smaken.


Rätten jag valt går bra att laga med spaghetti också men jag har valt risoni som är en pasta sort som ser ut som ris.


Kom på när jag väl fotograferat och ätit upp portionen att jag glömt skära rödlök. Det var gott utan också. Hihi..


Nu till receptet:
(4 portioner)

3oo gr spaghetti (eller risoni)

3 msk citronjuice

3 msk olivolja

0,5 dl solrosfrön som rostas

1 zucchini (squash)

1 pkt halloumi ost

1,5 tsk salt

1 krm svartpeppar

500 gr körsbärstomater

1 rödlök


Koka spagetti eller risonin. Tillsätt salt.
(spara lite av vattnet som används till dressingen)

Gör dressing genom att rosta solrosfrön. Blanda dessa med olivolja samt citronjuice och peppar. Glöm inte att ta lite spaghetti vatten dessutom.


Grilla zucchini och halloumi som skurits i skivor.


Skär körsbärstomaterna i halvor och rödlöken tunt.

  



Av Paula Engström - 14 februari 2011 18:09

 Dagens maträtt blev potatiskaka. Den här har jag lagat några gånger och den är underbart god om man tycker om potatisgratäng. Och jag tycker om potatisgratäng! Så gör även mina barn.


Gårdagen blev inte så händelserik vad det gäller matlagning eftersom hela familjen var på bio i Halmstad och sedan besöktes Max hamburgerrestaurangen. Fördelen med detta var att jag fick tid över med familjen istället för med spisen. Nackdelen var att jag inte då hann förbereda veckans matlådor. Men vad tror ni jag egentligen tycker bäst om att göra? Vara med familjen så klart! Hihi...


Potatiskakan jag lagar innehåller vitlök och då får man räkna med en viss odör dagen efter. Är det någon som gnäller så får man be dem att de också äter vitlök eller så ger du sjutton i att lägga i vitlök i denna kakan. Det är faktiskt väldigt gott med vitlök så skit i vad de andra tycker.


Här är receptet på potatiskaka med bacon.


Ugn: 225 grader C.

ca 8 portioner.

1 kg potatis

2-3 msk salt (minska om du vill, men jag tycker potatisen äter upp saltet)
3 dl mjölk

3 dl grädde

4 dl keso

4 vitlöksklyftor pressade

2 krm vitpeppar, nymald


Skala potatis och riv den fint. Läg potatisen i en smord ugnsfast form.
Blanda ihop mjölk, grädde, keso, vitlök, salt och peppar. Häll blandningen över potatisen.
Placera baconskivor överst på formen. De krymper ihop något så lägg över rejält i dubbla lager också. Var inte rädd.


Grädda i ugn ca 50-60 minuter.


Servera gärna med tomater och sallad.


Ja då vet ni vad jag har till lunchlåda i några dagar eftersom morgondagen bjuder på ett besök på Gekås i Ullared så blir det ingen matlagning då heller.


Smaklig måltid.


  

Av Paula Engström - 12 februari 2011 11:25

Den här pajen har jag gjort i några år nu. Jag tror jag hittade den i Allt om Mat.


Helt underbart frisk och lätt att göra. Det enda man behöver ha hemma som man kanske inte alltid har är citron, lime och grädde.


Lisa sprang ner och undrade vad jag bakade för något. När jag berättade det så blev hon överväldigad. En av hennes favoriter. Inte heller denna rätt skapar mer plats i vassen på beachen, Christina.

 

Pajen kan med fördel göras någon dag i förväg.


200 grader C i 30 minuter.


Ingredienser:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula


Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Rivet skal och pressad saft av 1 lime och 1 citron


Garnering:
1 skivad lime
1 msk florsocker
(Precis före servering)


Låt smöret bli rumsvarmt och rör i hop smör, mjöl och socker. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna och häll i pajformen.


Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader, ca 30 min. Låt kallna (minst några timmar i kyl, gärna över natten). Garnera med limeskivor och sikta över florsocker.


Servera med vispad grädde!

  

Av Paula Engström - 12 februari 2011 09:19

Vad gör man inte för sina barn? Hihi....


Har i veckan hört tjat från min äldsta dotter om att hon önskar ha Iransk sallad, för det är ju så gott. Den är god om man tycker om salt gurka för det är egentligen den och majonnäs smaken som känns.

 

Jag fick smaka på denna sallad under det härliga 80-talet och sedan dess har jag gjort den då och då. Främst då kanske på sommaren eftersom det är en kall sallad baserad på potatis och kyckling. Men är man tillräckligt sugen på den så är det skit samma om det är vinter eller sommar, eller hur?


Den här salladen är lika god som mellanlägg i baguetter som den är som enkel sallad. Receptet räcker till bra många baguetter om den används till det.


Receptet räcker till 8 personer som sallad:
1 grillad kyckling finhackas

12 stora kalla potatisar tärnas
8 stora saltgurkor tärnas

ca 1-2 burkar majonnäs (känn dig för tills det är lagom kladdigt)
6 hårdkokta ägg

1 brk ärtor.


Obs. se till att potatisen är av fast sort.

  



Hoppas att du gillar den.

 

 

 

 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012
>>>

Klocka

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Senaste inläggen

RSS

Besöksstatistik

GI recept

För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.  


Ovido - Quiz & Flashcards