mammasmat

Senaste inläggen

Av Paula Engström - 8 maj 2011 17:32

Våra rabarber är så stora nu att jag gjort min första skörd!
Det känns som om tiden flyr ifrån mig. När hann de bli så stora?!
Jag brukar skörda hela sommaren och frysa ner för att ha till vintern. Det är nästan som låten "jag lät alla mina maskrosor finnas...." Det är så härligt att äta rabarberpaj på vintern och minnas den goa sommaren. Ett tips jag hörde för många år sedan var att man inte ska bryta eller skära av stjälkarna utan dra upp dem för då kommer det nya med rasande fart. :)


Jag har bakat en rabarber/mazarinkaka samt förberett saften som tar 2 dygn att "mogna". Här är receptet på rabarbersaften som är underbart uppfriskande till sommaren. Den håller inte så länge så jag kan inte göra några stora satser. De ska även förvaras i kylskåp är där vet vi alla finns det ingen extra plats till en massa flaskor. ;)

Receptet fick jag av min arbetsgivares fru


1,5 kg rabarber, sköljda, delade i bitar. De ska inte vara skalade. (men naturligtvis har jag gjort det, för innan jag bestämt att jag skulle göra saft så satt jag ute i solen och rensade dem)

25 gram citronsyra eller vinsyra

1 st citron med skal, tvättad och skivad.


Lägg ingredienserna i en kastrull eller skål och fyll på med kallt vatten så det täcker. Låt stå ca 48 timmar.

Sila saften.

Rör i 1 kg socker/liter avrunnen saft.

OBS Saften ska INTE kokas!

Njutning när den är som bäst!

 

Av Paula Engström - 6 maj 2011 16:11

Den här kalla såsen går jag igång på!



Om jag säger att den är gjord på tonfisk så kommer säkert många att rynka på näsan men gör inte det! Den är underbar helt enkelt. När jag säger att du ska servera den med grillade kycklingfiléer så rynkar du nog ännu mer på näsan för du tänker att du inte kan blanda fisk och fågel. Men det kan du visst!


Såsen serveras med kycklingfilé och kokt potatis, sallad och bröd.

Ps. Jag gör alltid dubbel sats eftersom jag vill ha mycket av den.


enkel sats:

1 burk tonfisk i vatten (200 gram)

3 sardellfiléer

2 dl creme fraiche

2 msk pressad ictron

3 msk kapris

1 tsk salt

1 krm svartpeppar.


Kör allt i matberedaren. Garnera med bladpersilja.
Mmmmmmm......

 




Av Paula Engström - 1 maj 2011 13:10

Tro det eller ej men min dotter Lisa som prenumererar på Vecko Revyn hittade denna paj i tidningen och önskade att jag skulle tillaga den. Jag har ändrat den något men grunderna är desamma.


Härligt när man får önskemål på något annat än spaghetti och köttfärssås, potatismos och korv eller något annat "vanligt" som vi är så duktiga på här i detta avlånga land.

Dags att försöka göra lite annat kanske än bara det där "vanliga"?


Det är inget konstigt med pajen utan jag tar med den här bara som ett litet tips om vad du kanske ska tillaga inom de närmaste dagarna.


För att du ska få pajen som GI alternativ väljer du istället annat mjöl. Läs nedan.


Broccoli finns idag att tillgå färsk hela året runt. Köper du frusen broccoli står det på förpackningen hur länge du ska koka den. Om du väljer färsk så koka den i lättsaltat vatten ca 5 minuter (tycker jag). Jag vill inte ha något hårt att snaska på. Om du önskar lite mer tuggmotstånd så låt den koka i 2 minuter. Det är ju klart att den kommer att mjukna även i ugnen då den ska stå där i 35 minuter. Nå väl. Jag kokte längre tid och den kändes inte som om den skulle falla isär ändå.

Ugn 200 grader C i 10 minuter samt ytterligare 35 minuter.


Pajdeg icke GI:

125 gram smör

3 dl vetemjöl

1 msk linfrön

2 msk kallt vatten


Pajdeg GI:
0,75 dl rapsolja

3 dl dinkelmjöl

1 msk linfrön

2 msk kallt vatten


Sätt ugnen på 200 grader.

Hacka smör, mjöl och linfrön för hand eller i matberedare, till en grynig blandning. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
När du blandar olja, dinkelmjöl och linfrön är tillvägagångssättet precis som ovan.
Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.

Ställ formen i frysen i 10 minuter.

Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter.


Fyllning:

250 gram broccoli färsk, eller frusen.

1 purjolök

1 vitlöksklyfta

1msk smör

3 dl riven ost, gärna vällagrad. För de som väljer GI alternativet ska man inte välja något fettsnålt alternativ.


Äggstanning:

6 ägg

3 dl grädde

1-2 tsk salt (beror på hur salt osten är)

1 krm svartpeppar


Skär den färska broccolin så buketterna blir kvar. Dessa kokas enligt anvisning i ovanstående text, 5 minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Frusen broccoli kokas enligt anvisning på förpackning.


Ansa och strimla purjolöken. Skala och hacka vitlöken. Fräs all lök i en stekpanna med smör tills den är mjuk men inte tagit färg.


Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Salta och peppra.


Fördela lök, broccoli och riven ost i pajskalet. Häll på äggstanningen. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 35 minuter.


Servera med en grönsallad.


Lycka till!

 

Av Paula Engström - 25 april 2011 09:23

Det här receptet hittade jag på matklubben.se när vi bodde i vår husvagn sommaren 2010 i Finland. Ibland blir man nästan galen av att man inte kan komma på något att laga. Jag har sådan tur att jag har micro, gasspis och en liten ugn i husvagnen. Men ugnen är så liten att det var ett ståhej att hitta formar som passade. Det här blev en av de rätter jag lagade i den förutom mammas hederliga makaronlåda.


Kycklinggratängen är en absolut favorit hos oss. Älskas av alla i familjen, så även hunden. Hihi... Om du önskar lite mer sting så ta lite sambal oelek efter behag.


Ps. måste bara tala om att persillade är en krydda som Santa Maria tillverkat och finns bland övriga kryddor i kryddhyllan. Den innehåller persilja, vitlök och sälta. Ds.
Lycka till.


Ugn: 200 grader tills osten smält och fått fin färg.

12 dl kokt pasta
400 g kyckling
300 g crème fraiche naturell
2 tsk sambal oelek
3 ½ dl matlagningsgrädde
200 g majs
1 paprika
1 gul lök
Salt
Persillade (rejält)
Paprikakrydda (rejält)
100 g riven ost

Koka upp pastan. Hacka löken och fräs tillsammans med kycklingen som skurits i mindre bitar.
Blanda i allt utom majsen. Låt koka upp i ca 5 min.
Häll pastan i botten av en form. Häll över majs och kycklingmojjan och sist riven ost.
Ställ in i ugnen.


Avnjuts med en sallad.

 

Av Paula Engström - 25 april 2011 08:59

Den här marinaden är mycket god och ju längre du har köttet i marinaden dessto bättre. Jag hade förberett den här fläskfilén 8 timmar före grillning. Det gör inget om den görs redan dagen före. Ju tidigare desto bättre.


Mina fläskfiléer skar jag i mindre delar ca 5 cm långa. Allt för att de skulle få så mycket smak som möjligt men du kan naturligtvis göra helstäkt filé om du så önskar.


Det här receptet är till 3 fläskfiléer


0,5 dl kinesisk soja
1 dl olja
0,6 dl chilisås (typ ketchup)
0,6
rödvin eller rödvinsvinäger
0,5 dl vatten
0,25 dl honung
1 vitlöksklyftor
1 tsk svartpeppar
3 tsk salt

Skär fläskfiléerna i delar och lägg dem i plastpåse. Ta flera om varandra för säkerhets skull ifall någon läcker. Blanda samtliga ingredienser och häll detta i plastpåsen. Vänd påsen under dagen några gånger. Tänk på att inte grilla filéerna för hårt utan de ska vara ljust rosa invändigt.  :)
   

Av Paula Engström - 25 april 2011 08:42

Till grillknytisen igår kväll hade jag även gjort kycklingspett med en marinad av mango chutney. Jag älskar det söta med det salta. Funderade på att en marinad med sweet chili är ju helt underbart god men den här var den jag gjorde.  Den var god den också. :)


4 st kycklingfiléer skärs i mindre bitar.


Marinad:
2 dl mango chutney
1/2 dl olja
2 msk balsamvinäger
2 msk kinesisk soja
2 msk citronsaft
1 tsk sambal oelek
1 pressad vitlök
Ev salt


Blanda alla ingredienser till marinaden. Skär kycklingfiléerna i bitar så får de mer smak runt om när de läggs i marinaden.


Lägg kycklingdelarna i marinaden. Där ska de ligga minst 2 timmar men gärna mer. Ju längre de ligger desto mer sugs smaken in i köttet.

12-16 st grillspett av trä som läggs i vatten en längre tid.

Trä köttet på grillspetten.  Grilla spetten eller stek i ugn cirka 225 grader i cirka 20 min eller stek i grillpanna. 


Provsmaka något spett. Om du anser att det är för sött så salta något precis efter grillning.




Av Paula Engström - 25 april 2011 08:31

Påskhelgen är inte bara påskmat. Påsken 2011 har bjudit på kanonväder i Halland så många har nog passat på att grilla.
Jag och min familj kom överens med min syster Pia och hennes familj om att vi skulle ha lite grillknytis. Jättebra idé om man har mycket omkring sig och inte ska göra allt själv.
Mitt uppdrag var en potatissallad och kött. Här är receptet på potatissalladen.



4-5 personer


1 kg kokt färskpotatis
1 rödlök, grovt hackad
2-3 saltgurkor, grovt hackade
2-3 dl gräddfil
1-1,5 dl majonnäs
1 msk dijonsenap
Salt
Svartpeppar
Kapris
ev. lite färsk gräslök på toppen

 




Av Paula Engström - 19 april 2011 19:47

"Jag gillar inte kassler" Hur ofta har jag inte hört det?
Den här rätten skär du ner kasslern tunt, tunt så man kan säga att man inte behöver ha så ont av kasslern.


En märklig sak råkade jag ut för när jag tillagade den. För att få riktigt god gratäng så använder jag potatis av mjölig sort, så även denna gång men icke blev den så där krämig som den ska vara. Nehe. Den betedde sig som en typisk potatis av fast sort. Hm. Nåja. Nästa gång går det bättre. ;)


Ugn: 200 grader C. ca. 50 minuter eller tills potatisen känns mjuk.


500 gr kassler
8 medelstora potatisar av mjölig sort
2 gula lökar
1 röd paprika
2½ dl grädde
1 dl creme fraiche
1-2 tsk sambal oelek
3 vitlöksklyftor
2 dl parmesan ost
300 g västerbotten ost
Salt
Peppar
Skala och skiva potatisen i ca 1 cm tjocka skivor.

Strimla sedan löken i den storlek man vill ha, jag vill ha lite större bitar så jag delar den på hälften och sedan skivar den i bågar. Lägg potatisskivorna i botten på en ugnssäker form och ha sedan över löken. Strimla paprikan och lägg i formen över löken. Salta och peppra. Det behövs rätt så rejält med salt då potatisen tar sitt. ;)


Ta fram kasslern och skär bort fettet, skär den i stavar eller det man själv önskar. Lägg över kasslern i formen med potatisen och löken.


Blanda sedan grädde, creme fraich och sambal i en skål, pressa i vitlöken. Riv parmesanosten och blanda i den. Häll gräddblandningen i formen över potatisen och kasslern. Lägg över riven västerbotten ost och ställ in i ugnen, grädda tills potatisen är mjuk.


Servera med en god sallad och lantbröd.
Mums!

ps. bilden är suddig just där maten är, sorry, det var inte meningen. ds.


 




Presentation

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012
>>>

Klocka

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Senaste inläggen

RSS

Besöksstatistik

GI recept

För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.  


Ovido - Quiz & Flashcards