Senaste inläggen
Det här receptet poppade upp på Facebook som ett inlägg från matklubben häromveckan. Receptet var inlagt av MaritaE73 - Kvinna 38 år från Åmotsbruk.
Tänkte direkt att aha.... det passar mig som handen i handsken. Och vips så har jag testat det. Hela familjen tyckte om det. Det var väldigt gott.
Receptet innehåller fläskfilé men prova gärna kycling filéer som fungerar alldeles utmärkt. Om du tycker att du vill ha mer sting så öka mängden sambal oelek.
För: 6-8 personer
Ugn: 200 grader C. 45 minuter.
2 fläskfiléer ā ca 600 g
(samma mängd kycklingfiléer)
Salt
Peppar
1 brk mascarponeost 250 g
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl crčme fraiche naturell
3 dl grädde
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
1 stor röd paprika
Skär filén färst på längden, dela sedan längderna på 3-4 bitar vardera. Salta och peppra dem och stek dem till fin färg.
Lägg dem sedan i en ugnsform.
Vispa ihop mascarpone, grädde, crčme fraiche, sambal, mango chutney och buljongtärningar och koka ihop.
Skär paprikan i mindre bitar och tillsätt dem i såsen.
Låt koka ett tag och slå det sedan över köttet.
Sätt in i 200 grader varm ugn i 45 minuter.
Jag vet att det låter märkligt men piimäkakku betyder egentligen filmjölkskaka på finska. Bli inte rädd! Den är god och smakar inte alls filmjölk. Filmjölken gör att den blir saftig och god.
Du kan med detta receptet börja laborera lite själv. Tex kan du göra en morotskaka utav den.
Min mamma gjorde denna kakan ofta. Antagligen för att den är enkel och billig och hon sa alltid att ju äldre filmjölken är desto bättre blir kakan. Så är det säkert. Det mammor säger är alltid rätt, eller hur?
Nu till receptet.
Ugn: 225 grader C
3 kkp (kaffekoppar) filmjölk
1,5 tsk bikarbonat
3 kkp strösocker
5 kkp mjöl
1 kkp smör (150 gram)
1 tsk kanel (kan uteslutas om man så önskar)
Blanda filmjölk och bikarbonat väl. När det stått en stund så blandar man i resten.
Alltsammans hälles i stor ugnsform. Den behöver inte vara smord.
Håll koll på kakan för den börjar bli klar när kanterna lossnar från formen. Stick med provsticka för säkerhets skull.
Någon gång i mitten av 80-talet blev jag bjuden på denna kycklinggryta av en tjej som heter Vicky. Därav namnet. :)
Den ska kryddas mycket med curry och tabasco. Det gör liksom hela rätten. Om du anser att det behövs mer så fega inte. Häll på. Tabasco är en gammal glömd krydda som är värd att prova tycker jag. Köp en flaska och ha stående. Hållbarheten är lång.
6 personer.
1 stor burk konserverade champinjoner
1 gul paprika
1 grönsalladshuvud
4-5 tomater
1 grillad kyckling
3 dl grädde
10-15 droppar tabasco
massor av curry
3 msk tomatpuré
maizenaredning efter behov
salt efter behov
Dela allt i mindre bitar.
Tag lite smör i botten av en kastrull. Lägg i kycklingen, massor av curry och sedan resten av grönsakerna. Låt koka upp. Häll i tabasco. Smaka av med salt och låt puttra ca 15 minuter.
Serveras med ris och sallad.
Det här typ av panacotta gjord i stor pajform. Egentligen enkel att göra men det som krånglar till det är gelatinbladen. Men frukta inte! Följ bara instruktionen. Hihi..
När jag provade fram det här receptet så kom jag fram till att jag tyckte crispet i botten av kakan behöver det vara lite fylligare, så jag har ökat mändgen till min smak. Om du anser att det är för mycket crisp så minska mängden. Prova dig fram. Var inte rädd.
10 personer.
Botten:
5 dl havregryn
100 gram smör
1,5 dl farinsocker
Fyllning:
6 gelatinblad
4 dl vispgrädde
500 gram kvarg (kesella)
1 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
3 msk citronsaft
Topping:
2 gelatinblad
200 gram färska lingon
0,5 dl vatten
2 msk socker
2 msk citronsaft
Täck botten i en löstagbar form ca 24 cm i diam, med plastfolie.
Rosta havregrynen i en stekpanna, en liten stund. Tillsätt smör och farinsocker.
Värm upp det igen så att blandningen blir krispig. Låt svalna. Bred ut detta i botten på formen.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter.
Vispa grädden.
Rör ihop kvarg (kesella) med socker och vaniljsocker. Se till att sockret löst sig.
Pressa citronsaften, värm den och rör ner gelatinbladen i den så de löser sig. Häll ner blandningen i kvargen och rör om tills det blandat sig. Tillsätt grädden.
Häll fyllningen i formen över krispet.
Lägg gelatinbladen för toppingen i kallt vatten ca 10 minuter.
Krossa de färska lingonen. Tillsätt vatten och socker. Värm citronsaften och rör ner gelatinbladen i den så de löser sig. Häll blandningen i lingonröran. Rör om väl. Bred ut toppingen över fyllningen.
Låt stå minst 4 timmar i kylskåp innan servering.
OBS! Lösgör kanterna från formen med ett smalt verktyg så att det lossnar snyggt.
Härligt med människor som vågar prova olika rätter. Stora kramar till klanen Engström som varit mina försökskaniner under helgen.
För att vara på säkra sidan (fall någon inte tycker om en viss rätt) hade jag lagat till potatisgratäng och fläskytterfilé med sky och kapris. Förra gången jag gjorde filé med sky och kapris hade jag fläskfilé. Testade nu fläskytterfilé istället. Min åsikt är att fläskfilé är klart godare men man tager vad man haver.
Om man nu talade sanning om maten så var det gott. Jag tyckte det också. Måste bara påpeka att man är försiktig med hagel i vildanden så man inte biter sönder någon tand. Kolla igenom köttet ordentligt men tala gärna om för gäster för hagel är inte stort. Jag menar ifall man missar någon som ligger kvar i köttet.
Det är svårt att få tag på färsk svamp vissa delar av året. Men jag gjorde det enkelt för mig och köpte torkad Italiensk kantarell. Frusen fungerar utmärkt, nästan bättre, anser jag. På respektive förpackning finns instruktioner på hur man handhar kantarellerna innan man använder dem i matlagning.
Nu till receptet på vildandbröst och risotton.
4 personer.
600 gram vildand
300 gram avorioris
100 gram västerbottenost
1 st scharlottenlök
1 st vitlöksklyfta
150 gram färska kantareller
1 liter hönsbuljong
2 dl vermouth
2msk hackad bladpersilja
Finhacka löken och vitlöken. Fräs tillsammans med riset i några minuter i lite olivolja och smör tills riset blir nästan genomskinligt. Tillsätt vermouth och låt koka in.
Häll på biljongen så det täcker riset och småkoka i ca 15 minuter. Rör med jämna mellanrum och späd eventuellt med mer buljong.
När riset fortfarande har en liten kärna, dra av kastrullen och lägg på lock.
Fräs kantarellerna, salta och peppra. Lägg dem i risotton tillsammans med örter och ost. Smaka av.
Stek andbrösten i ca 4-5 minuter på varje sida, salta och peppra. Låt sedan vila i några minuter. Tranchera brösten (betyder att du skär dem i fina skivor naturligtvis så tjocka som du vill ha dem hihi... ).
Allers vecka 13 i år bidrog med ett antal kakor i långpanna. Jag kunde inte motstå denna tidning. Jag vet att det är tantvarning över det men som sagt jag kunde inte låta bli att köpa den.
Har nu testat att baka Kärleksmums med kolatopping för Lisa, min dotter, skall ha med sig kakor till en spanska lektion på torsdag. Kul.
Nu provsmakar hon.............. SÅDÄR.... men helt ok. Som knäck ovanpå. Nu är det upp till dig att prova och ge ditt omdöme. Lycka till.
ca 20 bitar.
Ugn: 200 grader C. ca 20 minuter.
100 gram smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 dl mjölk
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
Kolatopping:
2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
2 tsk kakao
0,5-1 dl kokosflingor.
Klä en långpanna 35x25 cm med bakplåtspapper.
Smält smöret.
Vispa socker och ägg ljust och poröst.
Blanda samman äggvispet med smält smör och mjölk.
Rör i vetemjöl, kakao och bakpulver.
Bred ut i formen och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter i 200 grader.
Låt svalna.
Gör kolatoppingen under tiden som kakan gräddas.
Blanda florsocker, grädde och kakao i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka upp och sedan sjuda pås vag värme i 20-30 minuter till trögflytande konsistens.
Bred kolasmeten över kakan och strössla över kokosflingor.
Skär i rutor.
Också denna är en snabblagad rätt som inte kräver någon planering mer än att man ser till att ha allt hemma och upptaget ur frysen. Me like! :D
Med snabblagad rätt menar jag att det inte kräver så mycket handhavande utav den som lagar maten. Däremot kan den ju stå och puttra för sig själv. Det kräver ju ingen energi av dig.
Kom på att det var ett tag sedan jag gjorde den och fick av Birgitta Holmqvist förslaget om att göra den igen. Tack.
Nu kör vi
4 personer
Ugn: 200 grader C i ca 30 minuter.
500-600 gram kycklingfilé
Vitpeppar
Salt
5 dl grädde
8 msk ajvar relish
5 msk tomatpuré
4 tsk oregano
12 körsbärstomater
2 dl riven ost
Bryn kycklingfiléerna i smör efter det att du skurit ner dem i mindre bitar.
Salta och peppra dem och lägg dem i en smord ugnsfast form.
Blanda grädde, ajvar relish, tomatpuré och oregano. Smaka av.
Häll blandningen över kycklingarna.
Fördela halverade tomater över såsen och strö över riven ost på toppen.
Servera med nykokt ris och sallad.
Nami nami.
Det här är en goding som jag brukar göra emellanåt när tidsbristen hänger över mig.
Just idag har det blivit Halmstad för lite shopping. Sedan stryka tvätt och jag skulle ju färga håret med men ack vilken tidsoptimist jag är ibland. Istället sitter jag här och försöker få er att känna dofterna från mitt kök.
Tack Cecilia Hallgren för tipset. Nu lägger jag ut den för att andra också kan ta del av livets goda.
4 portioner:
1 purjolök
2-4 kycklingfilér
5 dl matlagningsgrädde
1 dl pesto (grön basilika)
salt
vitpeppar
Fräs purjolöken som ska vara strimlad.
Fräs kycklingfilérna som strimlats. Salta och peppra.
Häll på grädde och pesto. Smaka av med salt och vitpeppar.
Låt koka en stund så kyckling blir genomstekt.
Servera med pasta och sallad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 | 11 | 12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||||
|
För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.