mammasmat

Senaste inläggen

Av Paula Engström - 23 mars 2011 18:49

Det enkla är oftast också det godaste. Så även i detta fallet.


Gör det inte svårare än det är och gör gärna mer än vad du behöver så kan du ha några dagar framöver. Jag lagar alltid mer än jag behöver så får jag frysa in eller äta rester i några dagar samt tvinga familjen att äta rester. Ps. Kom ihåg att du inte kan frysa in potatis så soppan är med andra ord ej frysbar.


Mina barn är inte uppväxta med finsk kultur mer än på somrarna när de måste följa med till mitt modersland så ni kan nu tänka er min förvåning när yngsta dottern önskar att mamma lagar sån där god finsk sommar soppa.


Sagt och gjort, så blev det. Denna soppa har inget med franska köket att göra. Det märks på de rejäla potatisbitarna. Det är robust på något sätt.


Servera med vitlöksbaguett eller en vanlig hederlig ostmacka.


Soppan räcker till ungefär 8 personer. Lycka till.


15 dl vatten
2 köttbuljongtärningar 
ca 10 potatisar modell större, skalade, skärs i större tärningar / bitar
1 gul lök, hackad

3 morötter modell större, skärs i slantar

1-2 palsternackor, skärs i slantar

600 g prinskorv, i slantar 
2 msk salt


Alla grönsaker skärs ner och läggs i vattnet.
Prinskorvarna skärs till slantar och steks gyllenbruna. Sedan läggs de i sopp blandningen också.
Lägg i köttbuljongtärningarna.
Smaka av med salt när blandningen kokat något.


Koktid ca 15 minuter eller känn efter med sticka.


 





Av Paula Engström - 23 mars 2011 18:31

Har tidigare gjort en kaka med daim i men den här är dock helt annorlunda.
I grunden är den som den klassiska Sonja kakan men glasyren är något annorlunda.
God och bra att ta till när man exempelvis ska servera många på en gång.

Ugn: 175 grader C. ca 25 minuter.


4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver

2 dl varmt vatten


Smörkräm:
250 g smör
4 dl socker
3 st äggulor
2 1/2 tsk vaniljsocker


3 dubbeldaim

Ägg och socker vispas poröst.
Tillsätt sedan mjöl och bakpulver som blandats separat. Rör om tills det blandats i smeten. Sist blandas det varma vattnet i. 
Häll smeten i en smord långpanna eller så klär du den med bakplåtspapper.


Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 30 min. Nagga kakan lite med en gaffel när du tagit ut den ur ugnen.


Smörkrämen: Börja inte tillaga den innan botten har svalnat
Blanda alla ingredienserna ( förutom daimen) i en tjockbottnad kastrull.
Sjud smeten tills den blivit lite tjock och något mörkare i färgen. Ha koll på att den inte bränns!
Bred smörkrämen på bottnen medan krämen är varm.

Strö över dajmen som du finhackat.
Skär kakan i bitar när den har svalnat.


Mmmmmmm göttigt! :D

 




Av Paula Engström - 12 mars 2011 20:52

Som jag tidigare nämt är jag lite anti mot vissa köpta bakverk. Bland annat då produkter av märket Hägges.

Hittade lite information om just tårtbottnar och Hägges:
  

Tårtbotten
Läs gärna själv på följande länk:
http://www.aktavara.org/guide.aspx?r_id=28801

Livsmedel S-U. 14 nov 2008.

En ganska skrämmande produkt. Två varianter är vanliga - sockerkaksliknande och marängliknande bottnar. En av de största är Hägges tårtbottnar laddade med bl.a glycerol, natriumpropionat, kaliumsorbat, polyglycerolestrar av fettsyror, mono- och diglycerider, 1,2-propylenglykolestrar av fettsyror toppade med ett antal andra E-nummer. 


Se upp för

tårtbottnar som verkar kunna ligga på hyllan hur länge som helst och marängbottnar som inte ens har någon äggvita i, som t.ex Nobelbagarn’s och Va’ Gotts bottnar som istället har förtjockningsmedel som ”fluff”.


Leta efter

tårtbottnar eller sockerkakor hos bagaren där du kan fråga.


Tips

Gör din egen (födelsedagarna kommer ju inte så ofta) det är ganska enkelt eller fråga din lokala bagare om råd.

Av Paula Engström - 12 mars 2011 20:31

Igår skulle jag ha tag på tårtbottnar och hittade bara såna av märket Hägges. Det kryper i kroppen på mig när jag ser det märket. Varför? Det här har jag funderat på ett tag. Jag tror det är så att jag köpt några muffins av det märket någon gång och de höll sig hur länge som helst i skafferiet utan att mögla. Usch!


Detta förde med sig att jag bestämde mig för att jag ska göra mina egna tårtbottnar. Sagt och gjort. Det receptet sätter jag inte ut här och nu, däremot vill jag delge er receptet på fyllning och täcke som kallas Rosa Dröm. Det receptet fanns med i en buffé tidning år 2008.


Jag är ingen älskare av gräddiga tårtor. Den här fungerade alldeles utmärkt för mig. Jag gjorde dubbel sats så som receptet nedan beskriver. Gott gotti gott gott!


5 dl grädde
2 burkar kesella

2 msk vaniljsocker (eller honung)
Florsocker (efter smak)

6 dl mosad frukt (frysta som sedan tinats går också bra, eller säsongens färska frukt)

Garnera med olika frukter.
Detta kan även användas som fyllning i en rulltårta.
Låt tårta dra sig lite så blir den extra saftig.

  

Av Paula Engström - 12 mars 2011 20:17

Den här är en av mina favoriter och det beror på att man tydligt kan känna pestosmaken i den.
Var inte rädd för att salta. Det är så med alla potatisterriner och potatisgratänger.
Denna terrin kan serveras både varm och kall så det är också kanon när man behöver förbereda maten i förväg.
Mängden sallad kan se mycket ut men den krymper ihop kraftig när den steks.

Till 1,5 liters form behöver du:
1 purjolök

300 gram färsk rucolasallad

3 msk smör

1 kg potatis av mjölig sort

4 ägg

1 tsk riven muskot

2 krm malen svartpeppar

salt i massor

150 gram lagrad riven ost

3 dl vispgrädde

3msk grön pesto

basilika eller persilja till garnering.


Sätt ugnen på 175 grader.
Täck botten i en avlång form (1,5 liter) med bakplåtspapper.

Ansa och skär purjon i skivor. Ta gärna med mycket grönt.
Hetta upp smöret och fräs rucolabladen och purjon snabbt tills de blir blanka.
Skala potatisen och skiva den tunt.
Vispa samman ägg, kryddor, riven ost, grädde och pesto.
Varva potatis, purjo och pestogrädde i formen.
Platta till med handen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme och 15 minuter.
Känn med sticka att terrinen är klar.
Får den för mycket färg, täck den med aluminiumfolie.

Låt terrinen kallna innan du vänder upp den.
Jag lägger på en tyngd för att pressa ihop .ytterligare under avkylningen
Skiva, garnera och servera. :)
  

Av Paula Engström - 12 mars 2011 20:08

Varsågod - lättlagad fläskfilé som får humöret kring bordet på topp!
Ja, varför inte? Den är faktiskt väldigt god. Mycket smak, lätt att laga och kan förberedas i förväg. Servera den kall, ljummen eller varm.
Jag som älskar kapris föll pladask för den. Den har dessutom en blandning mellan sötma och sälta som jag bara tycker mycket om. Prova och njut.

4 personer:

600-700 gram fläskfilé

salt, peppar

smör till stekning

1 msk olivolja

0,5 dl balsamvinäger

2 msk honung

1 dl kraftig kalvbuljong

Vanlig kapris eller bärkapris (efter behag)


Sätt ugnen på 150 grader.
Putsa filén från hinnor.
Salta och peppra runt om.
Hetta upp smöret i stekpannan och stek filén runtom tills den fått fin färg.
Efterstek i ugn ca 30 minuter.
Koka ur pannan med vinäger, honung, olivolja och buljong.
Ta ut filén från ugnen och skiva den tunt.
Lägg upp filén och häll skyn över.
Garnera med kapris.

 

   


Av Paula Engström - 12 mars 2011 19:54

Det här receptet kommer från Allt om mat år 2004.
Passade på att prova dem på mitt besök idag.


Jag älskar oliver och smördeg så dessa är helt i min smak. Tyvärr var det inte många som tyckte att de var så märkvärdiga. Smakade inte så mycket, sa de. Nu är vi där igen, det där med baken.  ;)


Vill du att de ska smaka mer så ta mer tapenade på snittarna.


Snittarna är lika goda till förrätt som på buffé, dessutom är de dekorativa.


Det här behövs till 10 personer.
1 paket smördegsplattor
1 ägg

1 burk Zeta Tapenade Classico
10 cocktailtomater
1 kruka basilika (om man vill)

2 msk olivolja med citronsmak

 

Sätt ugnen på 200 grader.
Tina och halvera smördegsplattorna (10x10 cm).
Lägg dem på plat med bakplåtspapper och pensla med vispat ägg.
Lägg 0,5 msk tapenade i mitten på varje.
Grädda ca 10 minuter i nedre delen av ugnen.

Ta ut plåten och lägg på tomathalvor ovanpå tapenaden.
Grädda ytterligare 3-5 minuter eller tills de är lätt gyllenbruna.
Dekorera med basilika och ringla över lite citronolja.
Jag hade inte färdiggjord citronolivolja utan jag blandade citronsaft med olivolja. Går alldeles utmärkt.
Servera dem ljumna.


Mmmmmmm medelhavet!

 

  

Av Paula Engström - 12 mars 2011 14:18

Detta receptet måste jag lägga ut så du vet vad som lagades i detta landet på 70-80 talet. ;)


Tack vännen Manuela som bjöd mig och min familj på detta då din frys gick sönder och var tvungen att göra åt kycklingen du hade där. Du var förvånad över att jag inte kände till rätten alls. Så jag tar för givet att det finns fler okunniga i landet, förutom jag.


Nu för tiden så gör vi den då och då och familjen tycker den är jättegod.


1 grillad kyckling i bitar
1 burk champinjoner eller 200 gram färska champinjoner
1 hackad gul lök
1 hackad röd paprika
1 hackad grön paprika
2 msk smör
2 msk mjöl
3 dl hönsbuljong
salt
3 dl grädde


Fräs svamp, lök och paprika. Strö över mjöl och späd med buljong. Koka i 5 min. Tillsätt grädden och kycklingen. Smaka av med salt. Servera med ris och gröna ärtor. 

 

  

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012
>>>

Klocka

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Senaste inläggen

RSS

Besöksstatistik

GI recept

För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.  


Ovido - Quiz & Flashcards