mammasmat

Alla inlägg under mars 2011

Av Paula Engström - 12 mars 2011 20:08

Varsågod - lättlagad fläskfilé som får humöret kring bordet på topp!
Ja, varför inte? Den är faktiskt väldigt god. Mycket smak, lätt att laga och kan förberedas i förväg. Servera den kall, ljummen eller varm.
Jag som älskar kapris föll pladask för den. Den har dessutom en blandning mellan sötma och sälta som jag bara tycker mycket om. Prova och njut.

4 personer:

600-700 gram fläskfilé

salt, peppar

smör till stekning

1 msk olivolja

0,5 dl balsamvinäger

2 msk honung

1 dl kraftig kalvbuljong

Vanlig kapris eller bärkapris (efter behag)


Sätt ugnen på 150 grader.
Putsa filén från hinnor.
Salta och peppra runt om.
Hetta upp smöret i stekpannan och stek filén runtom tills den fått fin färg.
Efterstek i ugn ca 30 minuter.
Koka ur pannan med vinäger, honung, olivolja och buljong.
Ta ut filén från ugnen och skiva den tunt.
Lägg upp filén och häll skyn över.
Garnera med kapris.

 

   


Av Paula Engström - 12 mars 2011 19:54

Det här receptet kommer från Allt om mat år 2004.
Passade på att prova dem på mitt besök idag.


Jag älskar oliver och smördeg så dessa är helt i min smak. Tyvärr var det inte många som tyckte att de var så märkvärdiga. Smakade inte så mycket, sa de. Nu är vi där igen, det där med baken.  ;)


Vill du att de ska smaka mer så ta mer tapenade på snittarna.


Snittarna är lika goda till förrätt som på buffé, dessutom är de dekorativa.


Det här behövs till 10 personer.
1 paket smördegsplattor
1 ägg

1 burk Zeta Tapenade Classico
10 cocktailtomater
1 kruka basilika (om man vill)

2 msk olivolja med citronsmak

 

Sätt ugnen på 200 grader.
Tina och halvera smördegsplattorna (10x10 cm).
Lägg dem på plat med bakplåtspapper och pensla med vispat ägg.
Lägg 0,5 msk tapenade i mitten på varje.
Grädda ca 10 minuter i nedre delen av ugnen.

Ta ut plåten och lägg på tomathalvor ovanpå tapenaden.
Grädda ytterligare 3-5 minuter eller tills de är lätt gyllenbruna.
Dekorera med basilika och ringla över lite citronolja.
Jag hade inte färdiggjord citronolivolja utan jag blandade citronsaft med olivolja. Går alldeles utmärkt.
Servera dem ljumna.


Mmmmmmm medelhavet!

 

  

Av Paula Engström - 12 mars 2011 14:18

Detta receptet måste jag lägga ut så du vet vad som lagades i detta landet på 70-80 talet. ;)


Tack vännen Manuela som bjöd mig och min familj på detta då din frys gick sönder och var tvungen att göra åt kycklingen du hade där. Du var förvånad över att jag inte kände till rätten alls. Så jag tar för givet att det finns fler okunniga i landet, förutom jag.


Nu för tiden så gör vi den då och då och familjen tycker den är jättegod.


1 grillad kyckling i bitar
1 burk champinjoner eller 200 gram färska champinjoner
1 hackad gul lök
1 hackad röd paprika
1 hackad grön paprika
2 msk smör
2 msk mjöl
3 dl hönsbuljong
salt
3 dl grädde


Fräs svamp, lök och paprika. Strö över mjöl och späd med buljong. Koka i 5 min. Tillsätt grädden och kycklingen. Smaka av med salt. Servera med ris och gröna ärtor. 

 

  

Av Paula Engström - 12 mars 2011 13:59

Nu ska jag försöka ta igen alla blogginlägg som jag inte gjort på 2 veckor. (Skojar bara)


Den här Citronpajen är jättegod enligt min man och mina arbetskamrater. Själv var jag inte så förtjust i den och det tror jag beror på mandelsmaken. Men som vi alla vet är ju smaken som .....

 

Receptet hittade jag i Allt om man redan år 2008. Varför väntar man så länge med att provlaga något egentligen? Lathet? Hihi...


Nåja - nu har jag äntligen bakat den i alla fall.


Fyllningen kan se lite skuren ut men blir perfekt efter gräddning.

 

Pajdeg:
125 g smör
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 krm salt
1 ägg

Citronkräm:
100 g sötmandel
3 ägg
2 dl socker
150 g rumsvarmt smör
Rivet skal av 2 citroner
Saft av 1 citron (3/4 dl)


Maräng:
2 äggvitor
1 krm salt
1 tsk pressad citron
1 dl socker


Hacka samman smör, socker, mjöl och salt. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 30 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och ställ i kylskåpet ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°. Om du har en högre form och ca 25 cm i diam så ha hellre lite lägre ugnstemperatur ex 200° och så grädda den lite längre tex 35 minuter.


Skålla, skala och mal mandeln. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smör, mandel, citronskal och -saft och fördela smeten i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. (lite längre och lägre temperatur om pajen är hög)


Vispa äggvitorna tillsammans med salt och citronsaft till riktigt fast skum. Tillsätt sockret, litet i taget, under fortsatt vispning. Bred marängsmeten toppigt över tarten.


Sänk värmen till 200°. Grädda tarten ytterligare ca 6 minuter eller tills marängsmeten fått fin färg.
    


Lycka till. 



Av Paula Engström - 12 mars 2011 11:34

Lovade min dotter Alice att jag skulle lägga ut recept och bild på hennes Cupcakes som hon bakat idag.


Formarna är stora muffins formar och då kräver det att du har lite mer koll på tiden eftersom de krävs längre baktid på dem. Testa med provsticka om du är osäker.


Så här är de nu.


5 dl vetemjöl
100 g margarin
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
4 ägg
3 dl socker
2 dl mjölk


Glasyr:
1,5 dl florsocker

1 msk vatten
karamellfärg

Sätt ugnen på 225 grader och ställ fram muffinsplåten och ställ i formarna.


Smält margarinet i en form och låt det svalna. Blanda mjöl, bakpulver och smaktillsats.


Vispa samman strösocker och ägg (vispa länge).
Rör försiktigt ned mjölblandningen tillsammans med smaktillsatsen i bunken med äggen.


Rör ned det smälta margarinet. Tillsätt mjölk i blandningen. Fyll upp pappersformarna som ni ställt i muffinsplåten ungefär 2/3.


Ställ plåten i mitten av ugnen på 225 grader, grädda någon minut och ta sedan ut dem när en hinna har börjat bildas. Vid stora muffinsformar ställ gärna plåten i nedre delen av ugnen.


(Om ni gör Amerikanska muffins får ni använda en provsticka då de behöver lite mer tid).


Glasyren blandas till genom att du häller vatten i florsockret och rör om. Är den för tunn så häll i mer florsocker. Här måste du känna av själv, vad som är lagom. Gärna tjockare glasyr så det inte rinner iväg för dig. Välj valfritt strössel. :)


  


Av Paula Engström - 12 mars 2011 10:39

Jag har inte varit så aktiv här på bloggplatsen nu under två veckor tid. Däremot är det precis tvärtom i det verkliga livet.
Alltså har jag inte latat mig utan jag har bakat och stått i som vanligt. (Det luktar skryt) ;)
Dessa recept kommer jag att lägga ut vartefter när jag har tid.


I dagarna har jag kalas/fest på gång så nu jäklar. Först ut är det Hasselnötsbrownies. Min man påstår att denna kaka var en gastronomisk höjdpunkt tillsammans med sötad grädde. Det går säkert bra med vanlig vispad grädde utan sötning.


Baka och njut.

Brownie :
150 g smör
150 g grovhackad Fazer ögon mörk choklad
1 3/4 dl socker
2 ägg
1 äggula
2 msk Fazer ögon kakao
1/3 tsk salt
2 dl vetemjöl
3 ½ dl hela rostade hasselnötter


Philadelphiakräm:
125 g philadelphiaost
2 dl florsocker
125 g smör
2 tsk citron

Brownie:
Smält smöret. Slå det över den hackade chokladen. Blanda i resterande ingredienser i nämnd ordning. Stryk ut ett jämnt lager ca 1 cm på en plåt med papper ca 20x30 cm.
Grädda i 200° ca 8 min, den ska kännas kladdig.
Låt kallna.


Philadelphiakräm:
Vispa upp rumsvarmt smör och florsocker. Tillsätt philadelphiaost och citron, vispas luftigt.
Stryk sedan på brownien. Skär upp i fyrkanter.


Det du inte gör åt går att frysa in.
Njut av livet! :D


  



Av Paula Engström - 5 mars 2011 11:52

Detta receptet har jag nog hittat i tidningen Laga Lätt en gång i tiden. Det känns väldigt lätt i alla fall. Hihi...


Jag som älskar sås har naturligtvis ökat på mängden en aning men man gör som man vill. Men ska jag vara riktigt ärlig så är det snyggare när inte allt badar i sås, eller hur?   
Jag hade inte Kelda ostsås hemma så jag blandade ihop Cantadou Basilika med grädde, mjölk och riven ost. Fungerade alldeles utmärkt. Man tager vad man haver.


De knaperstekta baconen åkte med in i ugnen hos mig istället för att lägga på dem efteråt. Det är ju snyggare att strö över det i slutet men ibland så får man bara skjutsa in i ugnen och glömma resten. Vill man bli av med disken så vill man. ;)


Ugn: 225 grader C i 20 minuter.

 

250 gr fryst  bladspenat

1 gul lök

1 msk smör

1 burk krossade tomater

1 grönsaksbuljong

0,5 - 1 tsk sambal oelek

8 färska lasagneplasttor

2,5 dl Kelda ostsås
1 pkt bacon

 

Tina spenaten och pressa ut vattnet.
Skala och hacka löken, fräs den i smör i gryta.

Rör i spenat, tomatkross, smulad buljong samt sambal oelek.
Låt koka 2 minuter.

Varva lasagneplattor och grönsaksröra i ugnssäker form.

Häll över ostsåsen.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter
Strimla baconet, stek det knaprigt. Låt det rinna av på hushållspapper. Strö det över den färdiga pastagrängen.


Servera med sallad.

Av Paula Engström - 5 mars 2011 11:42

Man kan ju undra varför jag är inomhus idag. Det är ju så vackert väder så det är nästan synd och skam. Men jag ska bara....... sen går jag ut en sväng. Hihi...


Jag bakade Daimrutor redan i veckan men hade så bråttom så de blev lite underliga. För stora och så smälte daimströsslet uppe på. Denna gång gav jag den mer tid och gav den större plåt, en ugnsplåt. Då blev det bättre.


På min arbetsplats tyckte de om den och ville ha receptet. Här kommer det. (under bilden)

 

  

Ugn: 200 grader C i ca 25 minuter.


Smeten:
5 ägg

4,5 dl strösocker

4,5 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

2 msk kakao

2 dl vatten

200 gr smör

100 gr Marabou Daim (mjölkchokladkaka med daimbitar)

 

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölet med bakpulver och kakao och rör ner detta i äggsmeten.
Koka upp vatten och smör tills smöret smälter. Rör ner detta i smeten.
Smöra och bröda en form i storlek av en ugnsplåt.
Häll ner smeten i den.
Hacka daimchoklad och strö över smeten.
Ställ i mitten av ugnen.


Låt svalna.

 

Glasyren:
3,5 dl florsocker

25 gr smör

3 msk starkt kaffe

1 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

100 gr Marabou Daim

Hetta upp florsocker, smör, kaffe, vaniljsocker och kakao. Rör till en jämn smet.
Hacka daimchokladen i mindre bitar.
Bred glasyren över kakan när kakan svalnat.
Strö krossad daim över glasyren.


Lycka till.

 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Klocka

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Senaste inläggen

RSS

Besöksstatistik

GI recept

För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.  


Ovido - Quiz & Flashcards