mammasmat

Alla inlägg under februari 2011

Av Paula Engström - 14 februari 2011 18:09

 Dagens maträtt blev potatiskaka. Den här har jag lagat några gånger och den är underbart god om man tycker om potatisgratäng. Och jag tycker om potatisgratäng! Så gör även mina barn.


Gårdagen blev inte så händelserik vad det gäller matlagning eftersom hela familjen var på bio i Halmstad och sedan besöktes Max hamburgerrestaurangen. Fördelen med detta var att jag fick tid över med familjen istället för med spisen. Nackdelen var att jag inte då hann förbereda veckans matlådor. Men vad tror ni jag egentligen tycker bäst om att göra? Vara med familjen så klart! Hihi...


Potatiskakan jag lagar innehåller vitlök och då får man räkna med en viss odör dagen efter. Är det någon som gnäller så får man be dem att de också äter vitlök eller så ger du sjutton i att lägga i vitlök i denna kakan. Det är faktiskt väldigt gott med vitlök så skit i vad de andra tycker.


Här är receptet på potatiskaka med bacon.


Ugn: 225 grader C.

ca 8 portioner.

1 kg potatis

2-3 msk salt (minska om du vill, men jag tycker potatisen äter upp saltet)
3 dl mjölk

3 dl grädde

4 dl keso

4 vitlöksklyftor pressade

2 krm vitpeppar, nymald


Skala potatis och riv den fint. Läg potatisen i en smord ugnsfast form.
Blanda ihop mjölk, grädde, keso, vitlök, salt och peppar. Häll blandningen över potatisen.
Placera baconskivor överst på formen. De krymper ihop något så lägg över rejält i dubbla lager också. Var inte rädd.


Grädda i ugn ca 50-60 minuter.


Servera gärna med tomater och sallad.


Ja då vet ni vad jag har till lunchlåda i några dagar eftersom morgondagen bjuder på ett besök på Gekås i Ullared så blir det ingen matlagning då heller.


Smaklig måltid.


  

Av Paula Engström - 12 februari 2011 11:25

Den här pajen har jag gjort i några år nu. Jag tror jag hittade den i Allt om Mat.


Helt underbart frisk och lätt att göra. Det enda man behöver ha hemma som man kanske inte alltid har är citron, lime och grädde.


Lisa sprang ner och undrade vad jag bakade för något. När jag berättade det så blev hon överväldigad. En av hennes favoriter. Inte heller denna rätt skapar mer plats i vassen på beachen, Christina.

 

Pajen kan med fördel göras någon dag i förväg.


200 grader C i 30 minuter.


Ingredienser:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula


Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Rivet skal och pressad saft av 1 lime och 1 citron


Garnering:
1 skivad lime
1 msk florsocker
(Precis före servering)


Låt smöret bli rumsvarmt och rör i hop smör, mjöl och socker. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna och häll i pajformen.


Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader, ca 30 min. Låt kallna (minst några timmar i kyl, gärna över natten). Garnera med limeskivor och sikta över florsocker.


Servera med vispad grädde!

  

Av Paula Engström - 12 februari 2011 09:19

Vad gör man inte för sina barn? Hihi....


Har i veckan hört tjat från min äldsta dotter om att hon önskar ha Iransk sallad, för det är ju så gott. Den är god om man tycker om salt gurka för det är egentligen den och majonnäs smaken som känns.

 

Jag fick smaka på denna sallad under det härliga 80-talet och sedan dess har jag gjort den då och då. Främst då kanske på sommaren eftersom det är en kall sallad baserad på potatis och kyckling. Men är man tillräckligt sugen på den så är det skit samma om det är vinter eller sommar, eller hur?


Den här salladen är lika god som mellanlägg i baguetter som den är som enkel sallad. Receptet räcker till bra många baguetter om den används till det.


Receptet räcker till 8 personer som sallad:
1 grillad kyckling finhackas

12 stora kalla potatisar tärnas
8 stora saltgurkor tärnas

ca 1-2 burkar majonnäs (känn dig för tills det är lagom kladdigt)
6 hårdkokta ägg

1 brk ärtor.


Obs. se till att potatisen är av fast sort.

  



Hoppas att du gillar den.

 

 

 

 

Av Paula Engström - 10 februari 2011 18:29

Jag hade ju lovat att återkomma till snickerskake receptet som min arbetskamrat bjöd på. Nu är jag här.


På arbetet härjar magsjuka men jag kan ju inte låta bli dessa kakor för de är gudomliga. Själv har jag klarat mig än så länge men jag känner ett tryck på övre matdelen. Inbillning säkert, eller hur? ;)


För dig som vill testa om du tycker dessa är godare så varsågod, här är receptet.


Snickerskaka no:2


1 burk jordnötssmör
1,5 dl ljus sirap

1 dl strösocker

1 krm salt

1 tsk vaniljsocker

8 dl cornflakes (krossade grovt)

2 dl kokos (torrostade i panna)

200 gr blockchoklad (gärna ljus)

 

Smält smör, socker och sirap men obs att det inte kokar.
Låt svalna en stund.
Häll i resten av ingredienserna, förutom chokladen.
Smält chokladen över vattenbad (jag kör micro)

Platta ut smeten i oljad form 20x30 cm och bred över den smälta chokladen.
Ställ formen i kylen för att svalna.
Går bra att frysa dessutom.


Det är så snålvattnet rinner på mig bara jag skriver in receptet här. Måste nog ta en bit till och lite kaffe också förstås.

Av Paula Engström - 7 februari 2011 18:39

Herre gud vad mätt jag är!


Jag var ju tvungen att provlaga denna rätt och sedan provsmaka. Den är verkligen god. Jag som trodde att den inlagda rödbetan skulle sticka ut med sin ättika bi ton men icke. Den blev en pikant liten touché i det hela.


Jag använde mig av Kvibille Ädel ost i denna formen. Nästa gång ska jag prova saltgurka. Det är sältan man vill åt. Potatisen suger åt sig en hel del så det krävs en hel del sälta som tillförs. Det är säkert lika svårt att få till det med just sältan precis som det är i Janssons frestelse. Ja, just det. Jag hade inte Kelda ostsås hemma så jag tog riven ost och desto mer grädde. Väljer man ostsåsen så får man minska på saltet eftersom det är salt i sig. Nog om salt snack.


Ja, jag vet att det inte är någon smalmat men nu så här vintertid behöver vi lite extra för att hålla värmen. Efter påsk börjar vi med grillen eller?


Här kommer receptet.


750 gr strimlad potatis
2 dl hackad lök
300 gr nötfärs
2 msk salt (jag tar betydligt mer för jag är saltoman)
2 krm grovmalen svartpeppar
3 dl strimlade inlagda rödbetor
70 gr ädelost alternativt
1 stor saltgurka strimlad
3 dl kelda ostsås
3 dl grädde
1 dl skorpmjöl

Stek köttfärs och lök.
Salta och peppra.
Strimla potatis och rödbetor.


  


Lägg strimlad potatis i botten av en ugnsfast form.
Lägg däröver de strimlade rödbetorna.
Smula över ädelost eller saltgurka som strimlats.
Lägg nu köttfärs och lök fräset över rödbetorna.
Översta lagret ska vara strimlad potatis.


Häll kelda ostsås och grädde.
Strö över ströbröd.


Formen ställs i ugn 225 grader C i ca 1 timme.

Av Paula Engström - 6 februari 2011 06:45

Blev så sugen i går kväll på en kladdkaka jag gjorde för ett år sedan. Min yngsta dotter har tjatat om att jag ska göra den igen för den var ju så himla god. Eftersom hon kommer hem först idag från en övernattning, blir det en liten trevlig överraskning för henne. 


Ja, i brist på annat, för att bli lite gladare efter Tradera tjafset och i väntan på Mello tog jag tag i den angenäma uppgiften att baka Black & White kladdkaka.


Nedan följer receptet till den.
Ugnstemp på 185 gr C.


150 smör

3 dl socker

1 dl kakao

2 ägg

2 dl mjöl


Smält smöret och rör i sockret, låt smälta ihop.
Blanda i de torra ingredienserna. Rör ner 1 ägg i taget.
Häll över smeten i bröad form med löstagbara kanter.


Grädda i 20 minuter.
Ställ för att svalna utan kant.


Glasyr:
1 dl grädde
50 gr smör
300 gr vit choklad (Jag älskar Fazers vita)
ev. 2 dl hackade eller hyvlade nötter (rostade eller råa)


Koka upp grädde och smör under omrörning.
Tag kastrullen från plattan och rör i chokladen så den smälter.
Sätt på kakformskanten som nu är oljad med rapsolja ex. så släpper kakan lättare.
Häll smeten över kakan. Ställ kakan i kylen så att överdraget stelnar.


Servera gärna med vispad grädde.


  

Av Paula Engström - 5 februari 2011 16:44

Herre Gud, vad är det med oss människor?

I veckan så vann jag en Pandoralänk (armlänk) och berlocker till den. Jag betalade den och fick den på posten.

2 av berlockerna var sönder. Pandoralänken visade sig att den inte var en Pandoralänk utan en ormlänk. Fotot visade att att det skulle vara Pandora för att säljaren hade exponerat bilden så och säljaren hade skrivit Pandora även i texten. Fy fasen vad jag blev besviken. Grrr!!!

Jag skrev mitt omdöme angående säljaren att jag var besviken och får ett sms i telefonen om att de (säljaren) inte tycker om dåliga omdömen. Jag menar på att man inte ska marknadsföra produkterna falskt. Hon menar på att jag borde väl fatta bättre, att jag inte kan få en äkta Pandora för 280:-. Men det är ju en auktions sight!

Men, jag kan ju hitta juvel i en skrolåda någonstans, kan jag då inte tradera hem en Pandoralänk?

Är då Tradera en lurar sight eller ska jag bara förstå att det som är billigt är falskt?

FASEN VAD JAG ÄR BESVIKEN PÅ EN DEL MÄNNISKOR! SKÄRPNING!!

Av Paula Engström - 4 februari 2011 14:06

Idag blev vi bjudna på denna Snickerskaka på jobbet. Det var vår arbetskamrat vars tjej gjort den. Den var helt underbar. Godare än själva Snickersen själv var den. Värd att prova. Det receptet kommer jag att lägga ut senare ifall det är annorlunda än det som jag lägger ut nu. Jag bakade i alla fall också en Snickerskaka för jag var ju bara tvungen. Den blev också kanongod.

 

2 dl sirap
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl cocos
1 burk jordnötssmör
10 dl cornflakes

Garnering:
ca 300gram blockchoklad

 

Blanda allt utom cornflakesen i en kastrull under uppvärmning.
När smeten är varm, tillsätt cornflakesen. Blanda ordentligt. Bred ut smeten i en form ca 20 x 30 cm. Låt svalna något.
Smält sedan blockchoklad ca 400 g, och bred ut detta ovanpå kakan i formen.
Låt chokladen stelna, skär sedan kakan i lämpliga bitar.

  


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Klocka

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Senaste inläggen

RSS

Besöksstatistik

GI recept

För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden.  


Ovido - Quiz & Flashcards